Zakaj je zobati jermen pomemben del pogona avtomobila?

En najpomembnejših pogonskih delov avtomobila je zobati jermen, ki je poganja odmično gred, zračni kompresor, vodno črpalko in krmiljenje avtomobila. Ponavadi so izdelani iz plastične mase, steklenih vlaken ali pa ojačenih jeklenih žic. Plastični zobati jermen ima krajšo življenjsko dobo, zato je pomembno sprotno spremljanje  obrabe. V primeru pretrganja zobatega jermena namreč pride do hujših poškodb motorja.

Pomembno je sprotno spremljanje obrabe jermena

Stanje zobatega jermena je potrebno sproti spremljati, da preprečimo poškodbe motorja. Spremljati moramo, da na njem ni razpok ali kakšnega ostanka olja. Olje lahko povzroči zdrs jermena ali zmanjšano vpetost. V primeru pravilne vpetosti imamo hkrati tudi nižjo porabo goriva ter večjo moč motorja. Napačna napetost pa privede do zdrsa in poškodb motorja.

Poškodbe motorja zaradi zdrsa

V kolikor nismo pazljivo spremljali obrabe zobatega jermena, lahko slednji poči ali zdrsne. Posebej je nevarno, če je olje puščalo ali se med menjavo razlilo po motorju. V primeru razpoke pride do trka ventilov in batov. Za laika to pomeni, da pride do tako velikih poškodb motorja, da je ponavadi potrebna menjava celotnega motorja zaradi tako velike škode. Vsak veliki servis je tako pomembno, da mehanik preveri stanje zobatega jermena in ga po potrebi zamenja. Menjava je cenovno ugodna, na dolgi rok pa nam prihrani veliko denarja.  

Znaki, da je zobati jermen obrabljen

Najpogostejši so štirje znaki obrabe zobatega jermena in sicer:

  • Tiktakanje motorja,
  • Vozilo se ne vžge hitro ali potrebuje več poizkusov za zagon,
  • Kažejo se ostanki olja na sprednji strani motorja,
  • Motor neenakomerno teče.

Tiktakanje motorja

V kolikor opazite tiktakanje motorja in neenakomerno delovanje, avtomobil ustavite in odprite pokrov. Najprej preverite, če imate dovolj visok nivo olja in ga po potrebi dolijte. V kolikor je olja dovolj, pa preverite stanje zobatega jermena. Slednji mora biti tesno vpet in brez vidnih poškodb. Preverite tudi, ali je na njem kakšen ostanek motornega olja.

YouTube video

Vozilo se ne vžge hitro ali potrebuje več poizkusov za zagon

V kolikor obrnete ključ in se avtomobil ne vžge, lahko predvidevate, da je zobati jermen okvarjen. Nadaljnja uporaba vozila lahko privede do poškodb motorja, zato nemudoma obiščite mehanika.

Če vozilo ne vžge bi morda morali zamenjati vžigalne svečke za avto. Kot pove že njihovo ime, so vžigalne svečke iskra električne energije, ki vžge izgorevanje, potrebno za zagon vašega vozila. Vžigalne svečke oddajajo iskre električne energije skozi majhno režo, ki vžge mešanico goriva in zraka, ki požene bate v gibanje in spravi vaše vozilo v pogon.

Kažejo se ostanki olja na sprednji strani motorja

Ostanki olja na sprednji strani motorja so tudi skrb zbujajoči. V primeru okvare tesnilnega obroča se motor začne pregrevati, olje pa iztekati. Slednje privede do uničenja sestavnih delov motorja in velike izgube denarja zaradi stroškov popravila.

Motor neenakomerno teče

Če motor v prostem teku opazno neenakomerno teče, je potrebna menjava zobatega jermena pri mehaniku.

Članki iz iste kategorije: