Okvarjene zavorne ploščice so življenjsko nevarne

Okvara zavornih ploščic včasih na prvi pogled ni povsem očitna. Težavo predstavljajo predvsem starejši letniki vozil. Za varno vožnjo morajo biti zavorne ploščice in diski v odličnem stanju. Samo tako lahko preprečimo nesrečo ali poškodbo vozila. Po stisku na stopalko za zaviranje, mora avto postopoma upočasniti. Pri zaviranju ne sme priti do glasnih zvokov ali zaostankov pri upočasnjevanju vozila. 

Zavorne ploščice
Okvara zavornih ploščic včasih na prvi pogled ni povsem očitna.

Najpogostejši znaki obrabe zavor

Obstaja nekaj najpogostejših prepoznavnih znakov obrabe zavornih ploščic. Obrabljene so, če:

  • Pri pritisku na stopalko prihaja do glasnega škripanja,
  • Vozilo se ne ustavi pravočasno,
  • Pri zaviranju vozilo vleče v eno smer,
  • Prihaja do glasnega zvoka med zaviranjem,
  • Pri upočasnjevanju vozilo vibrira,
  • Se je vključila lučka na armaturi z znakom zavor.

Pri pritisku na zavoro prihaja do glasnega škripanja

Zavore sestojijo iz ploščic in diskov. Po pritisku na stopalko pritisne ploščica na disk. Nastalo trenje na kolesih postopoma upočasni ali ustavi vozilo. Med vožnjo se zaradi pogoste rabe stopalke, ploščice postopoma obrabijo in tanjšajo. Po pritisku na stopalko za zaviranje ne sme priti do glasnega škripanja. Če slišimo glasen zvok, moramo v kratkem zamenjati ploščice in zavorne diske, da ne pride do odpovedi zavor.

YouTube video

Vozilo se ne ustavi pravočasno

Ko zagledamo neko oviro na cestišču ali pa vozilo pred nami nenadoma ustavi, moramo naše vozilo nemudoma zaustaviti. Po pritisku na stopalko, mora vozilo postopoma upočasniti in se ustaviti. V kolikor pri tem pride do zastoja ali slabega odziva, pa moramo razmisliti, ali so zavorne ploščice obrabljene. Prihaja lahko tudi do uhajanja zraka iz zavorne cevi ali puščanja hidravlične zavorne tekočine.

Pri zaviranju vozilo vleče v eno smer

Vlečenje vozila v eno smer med zaviranjem je lahko posledica dveh dogodkov:

  • Neporavnana kolesa,
  • Tujki v zavorni tekočini.

Prihaja do glasnega zvoka med zaviranjem

Zvok brušenja med upočasnjevanjem je tudi kazalec hujše obrabe zavornega sistema. Zvok brušenja pomeni, da so ploščice povsem izrabljene in da bo kmalu prišlo do popolne odpovedi zavornega sistema. Za nas to pomeni, da med vožnjo ne bomo mogli več upočasnjevati, kar je potencialno zelo nevarno za naše življenje.

Pri upočasnjevanju vozilo vibrira

Vibrajoče vozilo med vožnjo ponavadi pomeni, da so zavorni diski deformirani. Zaradi deformacije prihaja do večjih tresljajev pri zaviranju. 

Vključena lučka na armaturi z znakom zavor

Opozorilna lučka na armaturi z znakom zavor najverjetneje pomeni, da so ploščice obrabljene in jih moramo nemudoma zamenjati. 

Preberite si še naslednji članek: Zakaj je zobati jermen pomemben del pogona avtomobila?

Članki iz iste kategorije: