Obdelava kovine z naprednimi orodji

stružne ploščice za struženje

Obdelovanje različnih kovin zahteva primerna orodja. Ker je lahko kovina različnih trdot, debelin in drugih značilnosti, je potrebna natančnost rezkarjev, laserjev in drugih postopkov ter orodij za obdelavo. Novejše stružne ploščice so morda na pogled preprost element za obdelavo aluminija, jekla in podobno, vendar so izdelane po postopku z najbolj naprednimi stroji. Obstajajo v različnih konfiguracijah, velikostih, trdotah in ostrinah. Namenjene so obdelavi za zahtevne in manj zahtevne industrije. Uporabljajo pa se v praktično vseh kovinsko obdelovalnih obratih, kjer igrata ključno vlogo natančnost in učinkovitost.

Stružne ploščice za oblikovanje kovin

Pri izbiri kateregakoli orodja za obdelovanje kovin je ključno, če imamo v mislih v kateri stopnji pri izdelavi končnega izdelka smo. Izbira stružne ploščice je seveda pomembna iz več vidikov. Enako pa velja za lomila, držala in druga orodja, ki jih uporabljamo pri delu.

Stružne ploščice za obdelavo kovin
Stružne ploščice so namenjene obdelavi kovin za zahtevne in manj zahtevne industrije.

Oblikovanje različnih kovin je samo po sebi zelo zahtevno delo. Poznati moramo razne značilnosti jekla, nerjavečega jekla in podobno, da pridobimo željene oblike. Veliko je mogoče storiti z raznimi stroji za ukrivljanje kovine. Pogosto pa je tudi potrebno brušenje oziroma uporaba stružnih ploščic v določenem projektu. Zato je dobro, če poznamo njihove glavne lastnosti, preden se lotimo določenega opravila v delavnici, tovarni in podobno.

Velikost, geometrija in debelost rezil

Vsak projekt zahteva specifična orodja za dokončanje proizvoda. Pri stružnih ploščicah je tako, da so pogosto potrebne pri fini in tudi bolj grobi obdelavi določene kovine, kot je jeklo, baker, medenina in podobno. Zato se tudi omenjene ploščice razlikujejo po geometriji, velikosti, debelosti rezil, kotu struženja in mnogih drugih značilnostih. Ne obstaja univerzalne stružne ploščice, ki bi bila primerna za vsak namen. Jih pa je mogoče kupiti v različnih izvedbah, kar nam močno olajša potek dela.

Najlažje je izbrati stružno ploščico, če poznamo njene lastnosti. Nekatere bolje obdelajo mehkejše, druge trše kovine in tako naprej. Je pa tudi veliko odvisno od kota struženja, velikosti rezila in moči struženja oziroma delovanja.

Zato je najbolj priporočljivo, da se vnaprej posvetujemo s strokovnjaki v izbrani spletni trgovini za orodja za mehansko obdelavo preko elektronske pošte ali telefona.

Stružne ploščice in njihova jakost

Vsako orodje je preverjeno za določeno uporabo. Kar pa se tiče stružnih ploščic, pa imajo številke, ki označujejo njihovo jakost. Zato je ključnega pomena, da izberemo primerno jakost za obdelavo določene kovine. V nasprotnem primeru je lahko učinek struganja kovine zelo slab ali neopazen. Mogoče pa je tudi, da se bo rezilo stružne ploščice odlomilo ali poškodovalo. 

YouTube video
Oglejte si video o rezalnem orodju in stružnih ploščicah

Nekatere izvedbe stružnih ploščic imajo dodatne oznake, ki nakazujejo posebne prevleke. Te so namenjene višjimi ali nižjimi hitrostmi rezanja. To je posebej pomembno pri zahtevni obdelavi kovine, kjer je potrebno obdelati površino bolj mehkega ali trdega materiala. V vsakem primeru pa s pravilno izbiro primernega rezalnega orodja je mogoče vsako kovino spremeniti v željeno obliko.

Članki iz iste kategorije: