Izbira pravih škarij za striženje žive meje

Pri izbiri škarij za striženje žive meje je pomembno upoštevati višino žive meje, območje grmovja ter želen rezultat oblikovanja. Za urejanje žive meje in grmovja so vsekakor potrebne vrtnarske škarje. Večina ljudi že ima ročne škarje, ki so primerne za nego različnih vrst žive meje, kot so na primer smreka, gaber, fotinija, lovorikovec ali mešana živa meja. V zadnjih letih pa so postali priljubljeni tudi električni, akumulatorski in motorni obrezovalniki grmovja. Izbira med njimi je odvisna od višine žive meje, velikosti grmovja in želenega oblikovanja. Za natančno oblikovanje žive meje so najprimernejše vrtnarske škarje za živo mejo. Na trgu obstajajo različni modeli, vključno s teleskopskimi ročaji za dosego višjih vej, ergonomskimi ročaji ter različno dolgimi rezili, tako gladkimi kot nazobčanimi, primernimi za rezanje debelejših vej.

Izbira med električnimi, akumulatorskimi, in bencinskimi modeli za urejanje vašega vrta

Električni ali motorni obrezovalniki grmovja nam olajšajo delo na dolgih predelih. Za rezanje večjih površin so učinkoviti električni obrezovalniki, ki se lahko uporabljajo na različne načine. Obstajajo dvostranski obrezovalniki, primerni za oblikovanje, enostranski za striženje ravnih delov ter višinski, ki omogočajo rezanje visoke žive meje brez potrebe po uporabi lestve. Če vas ovira električni kabel, pa lahko izberete akumulatorski obrezovalnik ali motorne škarje. Bencinski obrezovalniki omogočajo večjo avtonomijo, vendar so lahko nekoliko bolj hrupni in tresljaji so močnejši. Pri vseh tipih obrezovalnikov lahko izbirate različne dolžine rezil in zmogljivosti naprave.

Poleg tega je zelo priljubljeno tudi večnamensko vrtno orodje, ki se lahko uporablja tako za obrezovanje žive meje kot tudi za košnjo trave. Multifunkcijske kosilnice imajo priključek za škarje za živo mejo. Izbirate lahko med različnimi dolžinami rezalnika, ki ima dvojno rezilo. Kot lahko tudi nastavite do 90 stopinj. Motorna kosilnica že ima dolgo os, za dosego najvišjih predelov žive meje pa je na voljo tudi podaljšek.

YouTube video

Škarje za urejanje okolice so na voljo v dveh različicah, električni ali motorne. Medtem ko vam električne škarje nudijo več miru med urejanjem okolice, vam motorne škarje ponujajo več moči, s katero lahko odrežete tudi debelejše veje. Električne škarje so učinkovite pri rezanju grmičevja z vejami debeline do približno 8 mm. Če pa želite urejati zelenje okoli robnikov, je priporočljivo uporabiti akumulatorske škarje za travo in obrezovanje.

Članki iz iste kategorije: