Kaj storiti v primeru okvare električnega mehanizma za dvig stekla?

Električni mehanizem za dvig stekla omogoča vozniku in potnikom v vozilu, da dvigujejo in spuščajo stekla po svojih željah. V večini avtomobilov so že vgrajeni električni mehanizmi, ki jih upravljamo s stikali. Vendar se ti mehanizmi lahko s časom obrabijo ali poškodujejo, zato vam bomo podali nekaj nasvetov, kaj storiti v primeru okvare.

Lastnosti električnega mehanizma za dvig stekla

Električni pomik stekla deluje na način, da ko pritisnemo stikalo za dvig ali spust stekla, se steklo pomika v celoti. Če med dvigovanjem ali spuščanjem stekla ponovno pritisnemo stikalo, se bo steklo ustavilo na trenutni poziciji.

Delovanje električnega mehanizma za dvig stekla

Električni mehanizem za dvig stekla deluje samo ob delujočem motorju. Ob izklopljenem motorju pa deluje le še nekaj minut, da lahko odpremo eno izmed prednjih vrat. Pri nekaterih avtomobilih pa se stekla lahko dvignejo tudi pri zaprtih prednjih vratih pred samim zagonom, če pritisnemo gumb za zagon. Stikala za dvigovanje in spuščanje stekel so običajno nameščena na več mestih v avtomobilu, najpogosteje pa se nahajajo na voznikovih vratih. Voznik lahko z stikalom na svojih vratih onemogoči premikanje stekel na zadnjih vratih, kar je pomembno za varnost potnikov na zadnjih sedežih, še posebej otrok. Stiskanje gumba za zaklepanje avtomobila na ključu za daljinsko zaklepanje lahko tudi dvigne ali spusti stekla, vendar je to priporočljivo uporabljati le, če v avtomobilu ni nikogar, saj lahko pride do poškodb. V primeru, da se steklo pri zapiranju sreča z oviro, se avtomatsko umakne nazaj za nekaj centimetrov.

S to tehnološko inovacijo lahko vozniki s pritiskom na gumb enostavno dvigajo in spuščajo stekla, ne da bi morali naprezati roke ali odvračati pogled s ceste.

Kako rešiti težave z električnim mehanizmom pomika stekel?

Glavne težave v delovanju električnega mehanizma za dvig stekla so pogosto povezane s pregorelo varovalko, nedelujočim stikalom, nedelujočim motorčkom za dvig stekla ali pokvarjenim regulatorjem. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj nasvetov za reševanje teh težav.

Preverite stikalo za blokiranje pomika stekel na voznikovi strani vrat

V večini avtomobilov s električnim mehanizmom za pomik stekel je vgrajeno stikalo za blokiranje, ki preprečuje pomik stekel. Preverite, ali je to stikalo morda vključeno. Pri testiranju delovanja pomika stekel uporabite obe stikali – na voznikovi strani in na vratih, kjer se steklo ne premika. Če se steklo normalno pomika pri pritisku na eno od stikal, vendar ne pri drugem, je težava verjetno v nedelujočem stikalu.

Preglejte motor in varovalko

Če slišite brnenje motorja ob pritisku na stikalo, lahko izključite možnost pregorele varovalke ali stikala. V tem primeru je verjetno motor mehanizma ali regulator pokvarjen. Če ne slišite zvoka motorja ob pritisku na stikalo, najprej preverite varovalko. Če so vsi mehanizmi za pomik stekel hkrati prenehali delovati, je najverjetnejši vzrok pregorela varovalka. Poiščite lokacijo varovalke v priročniku avtomobila, saj ima večina avtomobilov ima diagram z lokacijo in namenom vsake varovalke na notranji strani pokrova omarice z varovalkami. Najvarnejši način za preverjanje varovalke je uporaba voltmetra, ki bo pokazal, ali je varovalka pregorela ali je težava v električnem vezju.

YouTube video

Kako preveriti pregorelo varovalko in preveriti mehanizem dviga stekla?

Vizualno preverite varovalko tako, da nežno izvlečete varovalko iz vtičnice s pomočjo posebnih klešč. Pazite, da ne poškodujete varovalke ali vtičnice. Preverite, ali je kovinski trak znotraj varovalke prekinjen ali zlomljen. Če je kovinski trak razpadel, je varovalka pregorela in jo je treba zamenjati. Pomembno je, da jo zamenjate z varovalko iste jakosti, kar je označeno na vrhu varovalke ali na pokrovu škatle varovalk. Uporaba varovalke z manjšo ali večjo jakostjo lahko povzroči požar ali poškoduje druge dele avtomobila.

Preverite mehanizem dviga stekla

Če pregorela varovalka ni težava, boste morali odstraniti notranji pokrov vrat, kjer je nameščen mehanizem dviga stekla. Sledite navodilom proizvajalca avtomobila, da se izognete morebitnim poškodbam. Previdno odstranite pregrado za vlago in jo postavite na varno mesto. Preverite plastične vodnike, povezave, napeljavo in komponente na znake poškodb ali nestabilnosti. Prav tako preverite okenska stikala, ali so umazana, zrahljana ali imajo obrabljene kable, ki bi lahko vplivali na okvaro mehanizma dviga stekla. Za preverjanje moči na motorju mehanizma za dvig stekla je priporočljivo obiskati strokovnjaka, ki bo lahko podal strokovno diagnostiko. Nehoten napačen poseg lahko povzroči dodatne težave.

Članki iz iste kategorije: