Izberite LED svetila za avto in povečajte vidnost v prometu

Klasične luči so zamenjala LED svetila za avto,  ki so varčnejša, svetlejša in bolj dolgo obstojna. Zagotavljajo visoko življenjsko dobo in odlično svetilnost. Obenem so LED žarnice bistveno bolj energetsko učinkovite, saj za delovanje porabijo veliko manj električne energije, kot na primer klasične halogenske.

Razlika med LED svetili za avto v dosegu in razpršenosti snopov

Med seboj se LED svetila za avto razlikujejo v dosegu žarometov, homogenosti svetlobnih snopov in razpršenosti svetlobnih snopov. Pomembno je, da so luči sposobne prilagajanja usmerjenosti svetlobnega snopa. To se določa na podlagi odklona volanskega mehanizma.  Priporočljivo je tudi, da je LED svetilo ene barve in da ne vsebuje kombinacije halogenske rumene in LED bele barve. Taka kombinacija barvnega snopa je moteča za druga vozila.

Razlogi za nakup LED svetil za avtomobile

Višja cena LED žarnic ne sme vplivati na odločitev za nakup. Sama LED svetila za avto so namreč bolj varna, saj omogočajo boljše osvetljevanje okolice. Večja osvetljenost okolice obenem pomeni, da se izboljša tudi naš odzivni čas. Druge udeležence v prometu in živali zaradi svetlobe hitreje opazimo, tako pa lahko tudi hitreje reagiramo na njihovo gibanje. Žarnice z LED tehnologijo tudi omogočajo samodejno prilagajanje snopa, kar pomeni, da med vožnjo ne zaslepite nasproti vozečih vozil.  Zaradi močne svetilnosti LED žarometov, prednje meglenke niso potrebne, saj so navadne luči dovolj močne in prodorne.

LED svetila za avto
Med seboj se LED svetila za avto razlikujejo v dosegu žarometov

Delovanje LED žarnic

Žaromet iz svetlečih diod oziroma LED ustvarja svetlobo s pomočjo majhnih polprevodniških elementov. LED svetloba je bolj usmerjena, zaradi dobre svetilnosti, barve svetlobe in majhne porabe energije, so postale nepogrešljiv del.

YouTube video

Uporabnost LED svetil za vsakodnevno vožnjo

Uporabnost LED svetil pride posebej do izraza, ko:

  • Želimo zelo čisto svetlobo ob vsakodnevni vožnji,
  • Vozimo po neznanem terenu in potrebujemo natančno osvetlitev okolice,
  • Vozimo po grobem terenu in se moramo hitro odzivati na morebitne ovire.

Manjša poraba in daljša svetilnost

Zaradi svoje ekonomičnosti zagotavljajo LED luči nižjo porabo. To pomeni, da prihranimo tudi za nakup novega akumulatorja, saj se zaradi varčnih luči počasneje prazni. Prihranimo tudi drage obiske mehanika, saj žarnic ne menjamo pogosto. 

Namestitev žarnice v žaromet

Pred nakupom žarnice je pomembno, da preverimo ali naš žaromet zahteva pritrditev s pomočjo pritrdilnega mehanizma. Slednji je včasih na voljo že v kompletu z LED žarnico, včasih pa ga moramo kupiti posebej.

Preberite si še članek z naslovom: Zakaj je zobati jermen pomemben del pogona avtomobila?

Članki iz iste kategorije: