Vam nagaja ventilator kabine?

Avtomobil je zaprt prostor, zato je treba dobro skrbeti za njegovo zračenje. Slab zrak pomeni, da pride v potniško kabino premalo kisika, zato se počutimo bolj utrujene in zaspane, to pa je na cesti vsekakor nevarno. Poleg tega lahko premalo svežega zraka povzroči tudi slabost in omedlevico. Zračenje je torej nujen pogoj za varno vožnjo, vendar pa lahko pri njem pride tudi do težav.

Ventilator kabine, hlajenje in gretje

Da pride v avto dovolj zraka, je zadolžen ventilator kabine. Ta s kroženjem pri različnih hitrostih zagotavlja, da se v notranjost dovaja izbran topel zrak ali hladen zrak, torej tudi zrak, ki ga hladi klimatska naprava. Kadar se vam zdi, da klima naprava ne deluje, položite dlan nad zračnik. Če je zrak premalo ohlajen, vendar ga ventilator kabine dobro razpihava, je težava v klimatski napravi. Najbolje, da se odpravite na hiter servis oziroma polnjenje. Kadar je zrak dobro ohlajen, vendar se ne vpihava, pa je kriv ventilator kabine.

YouTube video

Tudi pri gretju je podobno. Če toplega zraka iz zračnikov ni, se je morda snela kakšna cev oziroma prihaja do napake v samem gretju. Kadar toploto čutite, vendar se ta v avtomobil ne potisne, pa je spet kriva ventilacija.

Menjava ventilatorja je lahko zelo hitra, prav tako pa tudi poceni, zato z njo ne velja odlašati. Dobro počutje in varna vožnja sta vredna veliko več kot nekaj evrov!

Nasveti za dober zrak v avtomobilu

Udobna vožnja je odvisna od mnogih dejavnikov. Kar se tiče zraka, lahko zanj poskrbimo v večini primerov kar sami, le za menjavo filtra potniške kabine in čiščenje klimatske naprave se je potrebno oglasiti pri mojstru.

Ko se vozimo, skrbimo za polna pljuča kisika in budne možgane s tem, da vedno poskrbimo za nastavitev, ki dovaja zunanji zrak. Notranje kroženje je primerno zgolj v izjemnih primerih – na primer takrat, kadar se želimo izogniti neprijetnemu vonju v okolici.

Avto, ki je bil parkiran, vedno dobro prezračimo, preden se odpeljemo. Še zlasti je to pomembno poleti, ob visokih temperaturah. Kadar z avtomobilom stojimo, lahko za svež zrak poskrbimo tudi tako, da odpremo okna.

Prav tako je pomembno da notranjost in zunanjost avtomobila redno čistite s pomočjo avtokozmetike. Bi radi poživitev? Potem poskrbite tudi za dišave v avtomobilu. Izberite takšne, ki vas pri vožnji pomirijo, ali pa tiste, ki spodbujajo – odvisno od vašega okusa.

Izberite LED svetila za avto in povečajte vidnost v prometu. Avtomobilske LED žarnice so v tem trenutku ena od najboljših izbir za vsakega lastnika ali uporabnika vozila. Preberi več …

Okvarjene zavorne ploščice so življenjsko nevarne. Večinoma ugotovimo, da zavorne ploščice ne delujejo pravilno šele, ko je prepozno. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: