Motorna olja za popolno delovanje pogonskega agregata

motorna-olja

Večina sodobnih avtomobilov je tako izpopolnjenih, da nam med redno vožnjo ni nikoli potrebno preverjati, kakšno je stanje motornega olja in ali ga je morda potrebno priliti. Pri starejših avtomobilih pa je motorna olja potrebno redno kontrolirati – bolje je, da vsakih par mesecev ali tudi pogosteje sami preverimo nivo in olje dolijemo, kot da čakamo tako dolgo, da nam zasveti opozorilna lučka.Sicer pa večinoma ni težav – motorna olja se zamenjajo ob rednih servisih, tako da je poskrbljeno za to, da je v pogonskem agregatu vse dobro podmazano in avtomobil vedno deluje optimalno.

Različna motorna olja

YouTube video

Motorna olja so lahko klasična, polsintetična ali sintetična, bistveno pa je, da se v avtomobil oziroma v pogonski agregat vedno nalivajo motorna olja, ki so predpisana. Katera motorna olja so prava za vaš avtomobil, vam lahko pove mehanik na servisu (in najbolje je, da takrat kar takoj kupite liter olja ter ga imate vedno v avtomobilu, če bi bilo potrebno prilivanje,), sicer pa se podatek o tem, kakšna motorna olja so primerna, običajno nahaja tudi v knjižici z navodili za uporabo avtomobila oziroma za servis. Zakaj je nujno, da izberemo motorna olja, ki so ustrezna? Ker se različni tipi olj glede na oznako med seboj razlikujejo po svojih kemijskih in fizikalnih lastnostih. Če olje nadomestite z neprimernim, lahko pride hitro do puščanja.

Preverjanje nivoja motornega olja

Imate slabši ali starejši avtomobil, pri katerem velja, da se motorna olja porabljajo hitreje? Potem je vsekakor dobro, če se naučite nivo olja preveriti tudi sami. Kljub temu, da bi vas tega morali naučiti že na prvi uri vožnje v avtošoli, marsikdo žal ne ve, kako se to sploh naredi. Pa je povsem preprosto!
Odprite pokrov motorja in najprej poiščite mesto, kjer se dodajajo motorna olja, kar bo jasno označeno s simbolom. Tam je tudi »zanka«, s pomočjo katere lahko izvlečete šibko za merjenje nivoja olja. Dela se lotite takrat, ko avtomobil stoji in ni razgret. Šibko s pomočjo zanke izvlecite in njen spodnji del obrišite v papirnato brisačko. Nato jo ponovno vstavite do konca ter spet izvlecite. Na njej se bo pokazal nivo olja oziroma boste videli, do kje je ta mastna. Če je četa nekje med oznakama minimum in maksimum na šibki, potem je olja dovolj. Če je linija na minimumu, pa je čas, da se dolijejo primerna motorna olja.+

Imaš odličen motor, primanjkuje pa ti kakovostne motoristične opreme?  Široka ponudba moške, ženske in otroške motoristične opreme. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: