Goji jagode skrbijo za vitalnost vse družine

Goji jagode so bile še kakšno desetletje nazaj pri nas precejšnja neznanka. Drobne rdeče jagode, ki smo jih opazili na policah trgovine z zdravo prehrano, je marsikdo zamenjeval za suhe brusnice. Vendar pa goji jagode niso v sorodu z brusnicami, ki rastejo pri nas ali z ameriškimi. So jagodičevje, ki pravzaprav niti ni jagodičevje – gre za gozdni sadež, ki raste na grmovnici, izvira pa daleč z Vzhoda. Goji jagode so nekoč uživali na področju Tibeta, danes pa se načrtno gojijo na velikih plantažah na Kitajskem in tudi v drugih delih sveta, saj je grmičevje precej trdoživo in brez težav uspeva tudi pri nas.goji-jagode

Kako uživati goji jagode?

Zaradi njihove izjemne prehranske vrednosti posežejo ljudje po jagodah goji pogosto zaradi bolezni, na primer ob težavah s srcem in ožiljem, vendar velja, da so njihovi vitamini in minerali priporočljivi za izboljšanje zdravja in počutja tudi preventivno. Sicer goji jagode (http://www.super-obrok.si/superzivila/goji-jagode) nimajo najslajšega okusa, torej se morajo predvsem otroci nanje nekoliko privaditi, še posebej, če se odločimo, da jih bomo uživali sveže.
Goji jagode lahko v suhi obliki dodajamo kosmičem za zajtrk, jih mešamo v piškote, jogurte in smoothieje, ali pa dodajamo mešanicam oreščkov, semen in suhega sadja ter jih grizljamo kot prigrizek. Marsikdo doda goji jagode celo solati, nič pa ni narobe, če jih tako kot brusnice dodajate celo mesnim jedem – tudi k njim se namreč odlično podajo in jih izboljšajo. Kar predstavljajte si božično pečenko, ki jo pospremi kiselkast okus goji jagod …

Domače goji jagode

če po goji jagodah posegate redno, potem ste gotovo že ugotovili, da tako kot druga super živila dosegajo kar visoko ceno. Se je mogoče temu izogniti? Seveda. Če imate doma vrt, lahko zasadite nekaj grmov in tako boste imeli že v nekaj letih dovolj pridelka, da boste lahko jedli domače. Plodove je najbolje posušiti na soncu ali, še bolje, v sušilniku za pripravo suhega sadja, tako pripravljeni pa so na voljo tudi preko zime, ko nam pridejo vitamini še kako prav.
Kaj pa, če nimate vrta? Potem je vsekakor bolje, da za kakovostne goji jagode še naprej odštejete nekoliko več in jih kupujete v prodajalnah z zdravo prehrano, kjer ste lahko prepričani, da so bili plodovi resnično pridelani kakovostno, da niso obdelani s kemikalijami, temveč povsem naravni.

https://www.youtube.com/watch?v=Cmm7dcl4RJg

Članki iz iste kategorije: