Zdrava pirina moka

Osnovna živila so nujno potrebna za zdravje našega telesa. Zaradi tega jim pravimo osnovna živila. Nikakor ne smemo misliti, da se lahko tem živilom izognemo le zato, ker smo pač na dieto. Nikakor ni rečeno, da posamezna hrana redi. Pomembna je le kombinacija hrane in gibanja. Le tako boste dosegli želeno težo in živeli kar se da zdravo. Vsesplošno je znano, da je moka del živil, ki se je moramo izogibati. Pa je temu res tako?pirina-moka

Poznamo več vrst moke, med katerimi je najmanj zdrava navadna bela moka. Ko pa govorimo o pirini moki, pa je zgodba povsem drugačna. Pirina moka namreč vsebuje zelo veliko zdravih ogljikovih hidratov, beljakov in vlaknin. Ravno tako pa se odlikuje po tem, da vsebuje precej manj kalorij, kot pa bela moka. Zatorej, če se morate odpovedati beli moki, nikakor ni rečeno, da se morate odpovedati tudi pirini moki. Slednjo lahko uživate kadarkoli želite.

Kakšne so lastnosti pirine moke in kdaj jo uporabljamo?
Pirina moka je v vodi veliko bolj topna kot pa navadna bela moka. Pri nakupovanju pirine moke pazite na to, da boste izbrali kvalitetnega proizvajalca. Odlična kakovost pomeni, da boste iz pirine moke dobili kar največ hranil, ki jih potrebujete. Iz pirine moke lahko naredite izjemno veliko. Lahko pripravljate:

  • palačinke
  • fino pecivo
  • piškote
  • kruh
  • rezance
  • polpete
  • testo
  • pice
  • različne testenine

Pirina moka je odličen nadomestek beli moki in je primeren za vse tiste ljudi, ki želite živeti bolj zdravo. Zagotovo pirino testo ne bo nikoli visoko vzhajalo, hkrati pa lahko uporabite le četrtino vode, kot je sicer priporočljivo za peko ali kuhanje z navadno belo moko. Ne smemo pozabiti, da je pirina moka bolj topna v vodi.

Pira je zdravo živilo, zato se ga izplača uživati na dnevni bazi. Nikakor ne boste pridobili na kilogramih, vsekakor pa boste živeli veliko bolj zdravo. Pirino moko dandanes lahko dobite v vseh bolje založenih trgovinah. Vsekakor pa je odločitev o tem, katero moko boste uporabljali, povsem na vas. Povsod najdete odlične pirine recepte, ki bodo vašo kulinarično izkušnjo le še izboljšali. Ob tem pa vam lahko le zaželimo (glede na to, kaj vse lahko iz pire ustvarite) le še dober tek.

https://www.youtube.com/watch?v=is3jCuzEb6Y

Članki iz iste kategorije: