3D igra v živo, ki je osvojila svet

Podjetje Exit Ventures GmbH je v petek 4. septembra 2015 organiziralo prvo konvencijo na temo igre »escape room« v Stuttgartu v Nemčiji. Dogodek je zaznamovalo nekaj prepoznavnih govorcev, pri čemer je otvoritveni govor imel Johannes Ellenberg, direktor podjetja Exit Ventures GmbH, ki je vse navzoče v nagovoru lepo pozdravil.escape-room
V video sporočilu, ki je sledilo nagovoru, je podobno storil tudi profesor Scott Nicholson, ustanovitelj laboratorija Because Play Matters, ki je izvedel eno največjih raziskav na temo t. i. »escape room« oziroma soba za pobeg. Profesor je v sporočilu, pripravljenem za ta dogodek, spregovoril tudi o svojem pogledu na sobe za pobeg v Severni Ameriki.

Naslednji govorec je bil Attila Gyurkovics, ustanovitelj Paraparka – ene prvih franšiz igre v Evropi in prve sobe za pobeg v Budimpešti na Madžarskem. Temu je sledil še Michael Bierhahn, soustanovitelj ExitGames Stuttgart – ene prvih sob v Nemčiji, ki je spregovoril o svojih izkušnjah iz preteklega leta ter o samem upravljanju sobe in tržnem odzivu. Posebej zanimive teme pa se je dotaknil dr. Carsten Ulbricht, ki je spregovoril o pravnem okviru igre »escape room«, ki velja za Nemčijo.

Po uvodnem nagovoru in tematskih govorih so sledile delavnice na najrazličnejše teme v povezavi z igro, nato pa je sledil za obiskovalce še najzanimivejši del, tj. obiskovalci so lahko igrali igre v sobah, postavljenih na konvenciji. Glavna jezika na konvenciji sta bila nemščina in angleščina. Podjetje ExitVentures pa je dogodek tudi posnelo. Mnogi navdušenci zato upajo, da bodo deli konvencije objavljeni na spletu kar v najhitrejšem možnem roku. Vse skupaj je bilo seveda pospremljeno z intenzivnimi objavami na socialnih omrežjih.

Kaj je »escape room« oziroma soba za pobeg?

Koncept igre je enak konceptu računalniške igrice. Igralci so zaklenjeni v sobo, iz katere se morajo rešiti tako, da razvozlajo različne uganke. Pri tem so pomembne ročne spretnosti, sposobnost opazovanja okolice, logično sklepanje, vzročno-posledično in tehnično razmišljanje, predvsem pa sodelovanje med igralci.

YouTube video

Sobe za pobeg pri nas

Pri nas v Sloveniji imamo v različnih krajih več sob, ki se med seboj razlikujejo po zgodbah in zahtevnosti. S tem smo se pridružili t. i. svetovni skupnosti po besedah Scotta Nicholsona.

Članki iz iste kategorije: