Proti zaprtju pomaga veliko preprosto dostopnih živil

Čeprav menite, da se nikakor ne morete znebiti zaprtja, s katerim se soočate vsaj nekajkrat na leto ali celo pogosteje, pa je učinkovitih in preprostih receptov za to kar nekaj. A v prvi vrsti boste zagotovo morali poskrbeti za bolj zdravo prehrano, več gibanja in ne nazadnje za večjo količino mirnega ter kakovostnega spanca.

Zaprtje pa je tudi sicer neredka težava številnih ljudi; pri nas in tudi drugje po svetu. Hiter tempo življenja se je preselil ne samo na delovna mesta, temveč tudi v naše domove. Če mu nismo kos, je zaprtje zagotovo ena od težav, s katerimi se soočamo. Proti akutnem in kroničnem zaprtju torej v večji meri lahko ukrepati tudi sami. Z izbiro nekaterih živil si lahko pomagate v relativno kratkem času.

Slive so odlično odvajalo

Proti zaprtju vam lahko pomagajo slive, ki so lahko dostopne in tudi cenovno ugodne. Že dolgo časa se jih namreč drži sloves, da so odlično odvajalo. Za to so vsekakor krive sestavine v njih. Slive namreč vsebujejo netopne in topne prehranske vlaknine ter sorbitol.

Slive vam bodo učinkovito pomagale proti zaprtju, če jih boste na dan zaužili približno 100 gramov.

Lanena semena in ovsena kaša so odlični borci proti zaprtju

Poleg sliv vam pri težavah z zaprtjem izjemno učinkovito pomagajo tudi lanena semena ter ovsena kaša. Ena velika žlica lanenih semen vam omogoča kar 3 grame topnih in netopnih vlaknin. Ravno zato jim pripisujemo dober odvajalni učinek. Semena lahko preprosto dodate na primer v ovseno kašo, solato in ne nazadnje tudi v svoj najljubši smuti.

Preberite naslednji članek: Zdravstvenih trditev o kurkumi in kurkuminu ne manjka

Tako kot to velja za številne druge začimbe ima tudi kurkuma precej dolgo zgodovino na področju tradicionalne medicine. Kurkuma je začimba oziroma začimbni prašek rumene barve, ki ga pridobivajo iz korenine ingverju sorodne rastline Curcuma longa.

Tudi ovsena kaša je odlično živilo proti zaprtju. Ponuja namreč enake količine obeh vrst vlaknin kot lanena semena. Vlaknine iz ovsene kaše vam učinkovito mehčajo blato, mu dajejo večjo prostornino ter omogočajo bistveno lažji prehod skozi vaš sistem prebave.

Proti zaprtju vam lahko dobro pomagajo tudi kokice in ne nazadnje še že tako in tako priljubljen sok aloe vere.

Članki iz iste kategorije: