Zdravstvenih trditev o kurkumi in kurkuminu ne manjka

Tako kot to velja za številne druge začimbe ima tudi kurkuma precej dolgo zgodovino na področju tradicionalne medicine. Tovrstna začimba se izdeluje predvsem iz korenin cvetoče rastline v Indiji ter drugih delih jugovzhodne Azije. Je živo rumene barve, znana pa je zlasti po izjemno močnem protivnetnem in antioksidativnem učinku.

Primarna aktivna sestavina kurkume je kurkumin. Ta ji daje tudi značilno rumeno barvo. Tudi sicer je tovrstna sestavina odgovorna za večino koristi kurkume za zdravje. Kurkumin je namreč naravni antioksidant, ki ima protivnetne lastnosti. Prav tako je sestavina povezana z upočasnitvijo procesa staranja, s preprečevanjem Alzheimerjeve bolezni in ne nazadnje s preprečevanjem depresije.

Kurkumin je namreč naravni antioksidant, ki ima protivnetne lastnosti. Prav tako je sestavina povezana z upočasnitvijo procesa staranja, s preprečevanjem Alzheimerjeve bolezni in ne nazadnje s preprečevanjem depresije.

Dobrodošla pomoč dodatkov iz kurkume

Na žalost se kurkuma in s tem tudi kurkumin ne absorbirata najbolje v krvni obtok. Jemanje tovrstne začimbe nekajkrat na mesec tako najverjetneje ne bo prineslo obljubljenih oziroma želenih protivnetnih in antioksidativnih učinkov. Če želite doseči večje učinke, boste morali obvezno poseči po kakovostnih dodatkih iz kurkume. Prehranski dodatek iz kurkume vam je na voljo v vseh specializiranih prodajalnah s tovrstnimi izdelki.

Še večji učinek pa boste dosegli, če boste vzporedno s kurkumo jemali črni poper. V njem obstaja spojina – piperin –, ki dejansko pomaga, da je kurkuma še bolj biološko uporabna. To pomeni, da se v telo absorbira veliko bolje.

Kurkuma za izboljšanje zdravja kože

Zaradi svojih protivnetnih, protimikrobnih in antioksidativnih lastnosti je kurkuma lahko izjemno učinkovito zdravilo za različne kožne bolezni. Preoralni kurkumin je na primer učinkovita pa tudi povsem varna možnost za zdravljenje luskavice. Takšna sestavina je za jemanje varna tudi v primeru precej velike količine.

Kljub temu pa so svetlo rumeno-oranžna barva kurkumina, slaba topnost in slaba stabilnost pri visokem pH precej neprijetna dejstva za nego kože.

YouTube video

Kurkuma vaše telo dobro ščiti pred prostimi radikali

Antioksidanti pomagajo vaše telo zaščititi pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Prevelika izpostavljenost prostim radikalom praviloma pripelje tudi do zelo resnih bolezni. Ravno zato začimbe, izjemno bogate z antioksidanti, igrajo tako pomembno vlogo pri zaščiti pred prostimi radikali.

Predsem kurkumin lahko odstranjuje različne vrste prostih radikalov oziroma nadzoruje encime, ki nevtralizirajo takšne snovi v telesu.

Članki iz iste kategorije: