Ketonska dieta – kakšen način prehranjevanja nam veleva?

Človeško telo ima potrebo po različnih hranilih, med katerimi izstopajo glavna makrohranila – ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine. Te snovi moramo redno vnašati v telo v zadostnih količinah, če jih zanemarimo, se prične organizem odzivati na različne načine. En izmed ukrepov telesa, da bi zagotovilo optimalno presnovo, je tudi ketoza, do katere pride v primeru znižanega vnosa ogljikovih hidratov – jetra razgrajajo maščobo, da iz njih pridobijo ketone, ogljikovodike, ki jih s hrano nismo vnesli dovolj. Čeprav gre za odziv na neravnovesje hranil, je takšno stanje v mnogih ozirih zelo pozitivno za telo, kar izkorišča ketonska dieta, ki velik del ogljikovih hidratov nadomesti z zdravimi maščobami, na ta način pa ohranja dobro delovanje telesa in prinaša še nekatere druge pozitivne učinke.

Ketonska dieta je splošno znana tudi po kratici LCHF oziroma low carb high fat, kar označuje znižan vnos ogljikovih hidratov in povišan vnos maščob. Namesto ogljikovih hidratov, ki v običajni prehrani predstavljajo večino kaloričnega vnosa in ponujajo energijo, ki jo lahko telo takoj uporabi, pridejo v tem režimu v poštev maščobe, ki jih začne telo izkoriščati kot vir energije, če ogljikovih hidratov nima na voljo. Treba je torej zagotoviti ustrezen vnos teh makrohranil.

Zdrave maščobe

Čeprav ketonska dieta zagovarja višji vnos maščob, moramo izbrati prava živila, takšna, ki vsebujejo zdrave maščobe. To ni izgovor za uživanje raznih nezdravih mastnih jedi. V poštev pridejo predvsem oreščki in semena, mastne ribe, avokado, jajca in nekatera druga živila, ki imajo zadostno vsebnost zdravih maščob.

Pri vnosu maščobe je treba posebno pozornost nameniti esencialnim maščobnim kislinam, ki jih telo samo ne more proizvajati in jih ne moremo dobiti kar v vseh jedeh. Najpomembnejše so omega 3 maščobne kisline, ki jih telesu pogosto primanjkuje, sorodne pa so še omega 6 maščobne kisline, ki pa jih iz uravnotežene prehrane načeloma dobimo dovolj. Ketonska dieta mora obe vrsti vključiti na jedilnik, paziti pa je treba, da vnos omega 6 maščobnih kislin ni pretiran.

Raznolik ketonski jedilnik

Res je, da ketonska dieta postavlja mnoge omejitve pri oblikovanju jedilnika, a še vedno imamo na voljo celo vrsto živil, iz katerih lahko sestavimo razgibane jedi. Odlično razmerje med ogljikovimi hidrati in maščobami imajo razne vrste mesa, ki so tudi bogat vir beljakovin, za ketonsko prehranjevanje pa so primerne praktično vse vrste mesa. Posebej cenjeni so morski sadeži in mastne ribe. Pri izbiri zelenjave se je smiselno izogibati škrobu in previsoki vsebnosti ogljikovih hidratov, v poštev pridejo mnoge temnozelene vrtnine.

Ketonska dieta narekuje znižan vnos ogljikovih hidratov, ki se pogosto pojavljajo v obliki sladkorja. To pomeni, da bo treba z jedilnika izključiti večino sadja, saj so sočni sadeži polni sladkorjev. Nekatere manj sladke vrste lahko vseeno popestrijo jedilnik, na primer jagode, maline, borovnice in brusnice.

Članki iz iste kategorije: