Zakisanost telesa, porušeno ravnovesje

Zakisanost telesa je izraz, ki pomeni porušenje ravnovesja med kislinami in bazami . Optimalno razmerje, ki ga zakisanost telesa želi doseči je 80 odstotkov baz in 20 odstotkov kislin. Zakisanost telesa je najpogosteje posledica naših prehranskih navad, ki imajo na jedilniku prevelike količine jedi z kislim učinkom. Jedi s kislim učinkom so sladkor, žito in meso. Baze na drugi strani dobimo pri presnovi sadja in zelenjave.

Odpravljanje zakisanosti telesa je lahko poteka na več načinov. Pri tem so na voljo dolgotrajnejši in krajši postopki. V vsakem primeru je potrebno povečati delež snovi, ki vsebujejo baze. Dolgotrajnejši postopek, ki pa je priporočljivo, da postane stalnica v prehrani je uživanje večjih količin sadja in zelenjave . Hitrejša metoda vnašanja večjega deleža snovi, ki vsebujejo baze so bazične tablete, bazični praški in bazične tablete. Dobra metoda je tudi bazična dieta, ki zahteva upoštevanje preprostega načela : uživanje jedi, ki v telesu delujejo bazično. Mešanje sadja in zelenjave pri tem ni priporočljivo. Enako ni priporočljivo pretiravanje, saj je pravilna usmeritev doseganje pravilnega ravnovesja. Le pravilno ravnovesje bo omogočalo dobro počutje in zdravo življenje. Med zelenjavo sta kot učinkovita prepoznana korenje in rdeča pesa. Dobri so tudi zelenjavni sokovi, ki so sveže pripravljeni in vsebujejo predvsem surovo zelenjavo. Najboljša je biološko pridelana, sveža zelenjava.

Zakisanost telesa je treba vzeti resno, zato je najbolje, da se na začetku ugotovi kakšno je trenutno razmerje. Meritev se opravlja tri dni, vsak dan je potrebno opraviti 6-8 meritev.

Temelj boljšega počutja bo zmožnost odstranjevanja kislin, cilj h kateremu moramo strmeti pa nevtraliziranje kislin in doseganje pravega ravnovesja. Kdaj zakisanost telesa ni več naša težava bomo spoznali po boljšem počutju.

Članki iz iste kategorije: