K negi kože sodi tudi to, da jo pustimo pri miru

Pretiravanje z nego kože in telesa na sploh nam lahko včasih bolj škodi kot koristi. Veliko škode svoji koži in videzu pa naredimo tudi s slabimi navadami. Med najpogostejše zagotovo sodi stiskanje mozoljev. Kar priznajte, kolikokrat se tudi vi znajdete pred ogledalom s prsti na bolj ali manj opaznih mozoljih, ki so potem le še večji in bolj vidni. Mozoljev na obrazu ali katerem drugem delu telesa preprosto ne moremo spregledati. Toda stiskanje je vse prej kot priporočljivo. Če se tega lotimo z nohti, lahko bakterije potisnemo še globje v pore in tako povzročimo vnetje, okužba se razširi, ostane pa lahko celo brazgotina. Zaradi stiskanja se mozolji dlje časa celijo. Tudi če to počnemo s papirnatim robčkom na prstih, ne pomaga prav veliko, tudi tako namreč ne preprečimo okužbe. Kot pravijo dermatologi, če poškodujemo vrhnjo plast kože, bodo bakterije, ki so že na njej, prodrle še globje. Bolje bo, da mozolje dvakrat na dan namažemo s kremo ali gelom, ki vsebuje salicilno kislino, ki jih približno v petih dneh izsuši. Čeprav se tako težko upremo stiskanju mozoljev, ki se najpogosteje pojavijo na našem obrazu ali dekolteju, pa to delo raje prepustimo kozmetičarki.

Kožica ob nohtih

Kožica ob nohtih varuje nohte pred bakterijami in okužbami, zato je pri negi ne odstranjujemo, ampak le potisnemo nazaj. Najlaže to storimo, če roke namočimo v toplo vodo za nekaj minut, nato jih obrišemo in namažemo z vlažilno kremo. Na koncu, ko je kožica ob nohtih povsem zmehčana, pa jo s posebno palčko potisnemo nazaj.

Visoke pete

V visokih petah so noge lepše, daljše in bolj seksi. Temu ne moremo oporekati. Vendar imajo visoke pete tudi slabo plat. Povzročajo namreč kar nekaj težav. Najpogosteje bolečine v križu, poškodbe meč in tudi vnetje kit. Vsaj delno se lahko izognemo tem težavam, če si kupimo dovolj velike čevlje s peto. Zato se odpravimo po nakupih popoldan, ko so naše noge največje oziroma že utrujene in bolj občutljive. V čevlju morajo imeti vsi prsti dovolj prostora. Celo pol številke večje čevlje si lahko kupimo. Strokovnjaki priporočajo, naj visokih pet ne nosimo več kot tri ure, v tem času večkrat sedemo, sezujemo čevlje in pretegnemo noge.

Preveč pilinga škodi

S pilingom odpravimo odmrle celice s kože, pospešimo prekrvitev, koža pa je po njem gladka in sijoča. Vse to je res koristno za kožo, toda s preveč pilinga lahko kožo tudi poškodujemo, na primer z grobim pilingom, ki vsebuje zdrobljeno lupino oreha. Strokovnjaki pravijo, če si ne moremo predstavljati, da bi bosi hodili po sredstvu za piling, z njim nikar ne drgnimo obraza ali drugih delov telesa. S pilingom lahko poslabšamo stanje mozoljaste kože, saj dodatno vzdražimo vnete dele kože in razširimo bakterije. Namesto s pilingom lahko obraz očistimo tudi s posebnimi čistilnimi robčki, ki so veliko bolj nežni do naše kože, a nič manj učinkoviti.

Članki iz iste kategorije: