Razdalje po svetu

razdaljeposvetu

Slovenija je odlična izhodiščna točka za potovanja po Evropi, saj se nahajamo skoraj v samem srcu stare celine. Glede na našo lego so razdalje po svetu, oz. še bolje, po Evropi, skoraj vedno dostopne z avtomobilom. Odvisno seveda samo od tega, koliko časa se nam da preživeti v našem jeklenem konjičku ali pa koliko časa smo sposobni voziti.

Ljubljana – Zagreb skorajda ni nikakršna razdalja, saj nas od hrvaške prestolnice loči samo 140 km oz. dobro uro pa pol vožnje. Kljub temu pa še zmeraj veliko Slovencev ni obiskalo Zagreba. Morda zaradi tega, ker nam je preblizu; ko se odpravljamo na daljša potovanja, je običajno vedno tako, da si dopust načrtujemo, rezerviramo letalske karte, hotel, medtem ko se večina odpravlja v Zagreb spontano in se zato dejansko tja nikoli ne odpravi.

Upamo si trditi, da je več Slovencev gotovo obiskalo Beograd kot Zagreb. Razdalja med Ljubljano in Beogradom je 532 km, kar znaša v povprečju dobrih 6 do 7 ur vožnje. Take izlete, ki jih ne moremo ravno opraviti v enem dnevu, jih zaradi tega veliko prej načrtujemo, se pozanimamo o cestninah, stroških, ki so povezani z gorivom, rezerviramo prenočišče itd.

Ena izmed prestolnic, ki je statistično tudi najbolj priljubljena med Slovenci, je gotovo Dunaj. Dunaj je od Ljubljane oddaljen slabih 400 km in je za tiste, ki jim ni problem vozit, tudi priljubljena enodnevna destinacija, sploh med božično-novoletnimi prazniki.

Če že govorimo o bližnjih prestolnicah je prav, da omenimo tudi razdaljo Ljubljana – Rim in Ljubljana – Budimpešta. Obe sta hitro dostopni z avtomobilom. V Budimpešto bomo prispeli v slabih petih urah, pot do Rima pa nam bo vzela kar nekaj časa na cesti, saj je razdalja med slovensko in italijansko prestolnico skoraj 800 km.

Na srečo nismo odvisni samo od avtomobila in lahko razdalje po svetu premagujemo tudi z drugimi vozili. Kako bi sicer potovali v New York?

Članki iz iste kategorije: