Prebijanje Pločevine

Postopek prebijanja pločevin je že zelo star postopek. V začetku so izdelali enostavna orodja, kjer je prebijalni nož s pomočjo stiskalnice, v začetku ekscenterske, pozneje hidravlične, prebil enostavno obliko v tanjšo pločevino. Večinoma so bila to enostopenjska orodja, kar pomeni, da je to orodje omogočalo le en preboj in eno obliko. Kasneje so strokovnjaki razvili večstopenjska in natančnejša orodja.

Z razvojem te tehnologije obdelave pločevin so nastali moderni in zelo hitri in natančni prebijalni stroji. Razvili so jih do te mere, da se eno orodje lahko koristi za več oblik. Miza je na vodilih in je gibljiva v x in y osi. S pomočjo računalniškega vodenja lahko zelo natančno določamo pozicije. Tudi ponovljivost je visoka, kar pomeni, da so ti stroji primerni za velike serije. Veliko se uporabljajo v avtomobilski industriji in beli tehniki. Na ta način obdelujemo predvsem tanjše pločevine.

Pločevina je na mizo pritrjena s posebnimi držali, ki preprečujejo neželene gibe v katerikoli smeri.

Pločevino na mizo navadno naloži robotska roka s pomočjo podtlaka.

Ker je stroj računalniško vode, mora programer vnesti v program vse zahtevane podatke, ki jih dobi na osnovi izdelanega načrta. Kot pri laserskem razrezu je tudi tu možno uvoziti načrt v program, s tem, da je ta izdelan v pravem formatu. Čas izdelave je odvisen od spretnosti programerja.

Prebijanje pločevine zahteva material, ki je prilagojen tovrstni obdelavi. S tem mislimo na kemične dodatke v materialu. Pločevina, ki je namenjena prebijanju, je rahlo naoljena in mora biti pravilno shranjena. V nasprotnem primeru pločevina lahko korodira, kar povzroči predčasno menjavo orodja in dodaten strošek za obnovo oziroma nabavo novega.

Primer sodobnega prebijalnega stroja je TECNUMERIK 30 C.S.M. – TKM 1000. Dosega toleranco 0,1mm. Lahko prebijemo luknjo do fi 100mm. Maksimalna debeline pločevine, ki jo želimo prebijati pa je 8mm.

Prebijalni stroji so danes nepogrešljivi v vsaki modernejši proizvodnji.

Članki iz iste kategorije: