Nikamor brez  uporabe navigacijske naprave

Dandanes je potovanje v neznane kraje precej enostavnejše od  včasih. Sedaj preprosto vtipkamo izhodiščno točko, vmesne postanke in končno destinacijo ter se odpravimo na pot. Izbiramo lahko med pametnim telefonom ter vgrajeno ali prenosno napravo. Vse tri naštete imajo svoje prednosti in pomanjkljivosti, vendar nas ob pravilni uporabi usmerijo na pravo lokacijo.  Izbiro med njimi ponavadi pogojuje cena, ki pa ni najbolj zanesljiva karakteristika. Pri nakupu naprave moramo preučiti kompleksnost delovanja, natančnost zemljevidov, način podajanja podatkov, možnost posodobitev ter ceno za nadgradnjo.

Delovanje in usmerjanje

Navigacijske naprave delujejo s pomočjo globalnega sistema GP. Na podlagi sprejetih podatkov preračunajo in pozicionirajo vašo točko na karti. Ponavadi merijo do 10 metrov natančno, kar pomeni, da moramo sami sproti spremljati tudi našo okolico. Navigacija predvidi za vas najbolj ugodno povezavo med izhodiščno in končno točko. Vi izberete določene parametre, kot so gozdne in lokalne ceste, izogibanje cestnini, najhitrejša in najkrajša pot ter podobno. Usmerjanje poteka s pomočjo glasovnih navodil, avdiovizualnega materiala ter celovitega grafičnega prikaza cestišča okoli vašega avtomobila.

YouTube video

Pametni telefoni in aplikacije

Cenovno najbolj dostopno usmerjanje je vsekakor s pomočjo aplikacij na pametnem telefonu. Kvaliteta vodenja dosega enake standarde, kot vgradni ali prenosni konkurenti. Največja pomanjkljivost pri aplikacijah na telefonu je v  prenosu podatkov. Aplikacija zahteva vklop prenosa podatkov za lažje vodenje, vendar se to lahko izkaže kot draga investicija. Velikokrat morate tudi doplačati posamezne zemljevide in karte.

Vgradna ali prenosna?

Veliko avtomobilov ima že vnaprej vgrajeno navigacijsko napravo, ki zahteva zgolj občasno posodobitev zemljevidov. Drugih večjih stroškov za vzdrževanje pri tem ni. Vgradni izdelki so kompatibilni z ostalim sistemom v avtu, kar olajša pregled in vnos navodil ter zvišuje varnost.  Največja pomanjkljivost pri tem je v sami kvaliteti vodenja. Vodenje potrka precej nejasno, kar voznika med vožnjo dekoncentrira in zmede.  Prenosne naprave omogočajo hitrejši in boljši vnos navodil. Med vožnjo jih je možno povezati tudi s pametnim telefonom. Tako sproti sprejemate prometne informacije o zastojih in stanju na cesti. Za posameznike, ki preživijo več časa na cesti je so prenosne navigacijske naprave najboljša izbira.

 

Članki iz iste kategorije: