Reševanje podatkov iz SSD diska

Marsikdo, ki nekoliko bolj resno dela na računalniku oziroma ne zaupa klasičnim diskom, ki se pogosto kvarijo, se zaveda, da potrebuje nekaj zelo zanesljivega. To omogočajo SSD diski, ki so pri tistih, katerih delo temelji na računalniku, običajno prva izbira. Zakaj? Ker gre za tehnologijo, ki je enostavno bolj zanesljiva. Pri klasičnih diskih, katerih osnova je magnetni zapis, je okvara namreč pogostejša kot pri SSD disku, ki deluje s flash pomnilnikom. Poleg tega pa velja omeniti še druge prednosti SSD diska – je precej hitrejši od klasičnega, hkrati pa tudi deluje bolj tiho.
Klasični diski se pogosto pregrevajo (zaradi vrtljivih magnetnih plošč), zato pri njih vemo, da bo z obrabo oziroma staranjem slej kot prej prišlo do okvare – tudi če je ne povzroči kakšen virus ali podobno. Pri SSD diskih pa okvare običajno ne pričakujemo (vsaj ne zaradi »obrabe«). Vendar pa se jim ni mogoče izogniti – tudi SSD diski niso imuni in tudi pri njih je pogosto potrebno
reševanje podatkov (www.reševanjepodatkov.com).
SSD diski se sicer pogosto uporabljajo tudi v prenosnih računalnikih. Predvsem zato, ker porabijo manj energije, to pa pomeni, da bo baterija za delovanje prenosnika delovala dlje.
In kaj storiti kadar pride do okvare ali okužbe SSD diska in je potrebno poskrbeti za
reševanje podatkov? Tudi v tem primeru je najbolje takoj poklicati podjetje, ki se ukvarja prav s to problematiko. Tako vam bodo lahko svetovali, kako ravnati v prvi fazi, nato pa boste računalnik oziroma disk seveda odnesli do njih, kjer bodo izvedli pregled ter tako določili težavo. Ko bo ta jasna, vas bodo obvestili o tem, koliko časa bo predvidoma trajala obnova podatkov, koliko vas bo stala, in seveda tudi to, kakšne dejansko sploh so možnosti za reševanje podatkov. V prvi vrsti pa vas bodo seveda tudi pomirili – v večini primerov je namreč možno podatke rešiti, res pa je, da gre lahko včasih za precej zahtevno in tudi dolgotrajno delo.

Preberite si še kaj o tem, kaj so kartuše HP.

Kako poteka prebijanje pločevine.

Članki iz iste kategorije: