Kupite si nov monitor in uživajte

Računalniški zaslon ali monitor je enostavna naprava, ki jo dandanes otroci še vedno zamenjujejo s televizijo. Na njej namreč vidijo živo sliko, risanke in filme ter še marsikaj drugega, kar lahko ali pa včasih tudi ne morejo videti na televiziji. Zanje je monitor samo prostor v katerega pogledajo, kaj vse se skriva v ozadju, torej v samem računalniku, pa jih niti ne zanima zelo, niti pogosto ne razumejo.monitor

Velikost je pomembna, velja tudi za monitor

Velikost je ena od ključnih lastnosti naprave, ki ji rečemo monitor. Računalniški monitor je skozi čas doživel kar precejšnjo evolucijo. Tisti prvi ekrani so bili bolj majhni, a vedno se jih je merilo tako kot televizije, torej po diagonali. Izmera v inčih ali palcih je bolj enostavna, zato največkrat pravimo, da imamo 15 ali 17 palčni zaslon, če govorimo o večjih prenosnikih ali pa denimo 21 ali 24 palčni zaslon, če imamo monitor doma kot del osebnega računalnika.
Prvo reč smo torej že razložili – monitor bo občutno večji, če delamo z osebnim računalnikom, kot če delamo s prenosnikom. Ker večina uporabnikov dela povsem enostavne opravke, kot so prebiranje e-pošte ali spletnih strani, jih niti ni tako zelo pomembno kako velik je ekran. Večina povsem dobro shaja celo s samo 13 ali 14 palčnimi zasloni, res pa so tam tudi prenosni računalniki manj zmogljivi, kajti zato, ker so manjši, skrivajo v svojem drobovju tudi manj zmogljive komponente, ki odločilno vplivajo na hitrost računalnika in s tem njegovo zmožnost izvajanja različnih računalniških operacij.

YouTube video

Od manjših do večjih

Danes spadajo med najmanjše zaslone za prenosne računalnike monitorji v velikostih od 10 do 12 palcev, srednjega razreda so 13 in 14 palčni, večji pa so 15 in 17 palčni, ki skrivajo v sebi tudi najzmogljivejšo opremo za delo. Pri namiznih računalnikih, ki jim pogosto pravijo tudi hišni, čeprav se v zadnjih letih zdi, da se je trend pričel obračati in se večkrat pojavljajo v pisarnah, kot pa doma, kjer vse bolj kraljujejo prenosniki, so monitorji standardni del opreme. Osebni računalnik potrebuje monitor kot osnovno komponento, kjer se riše slika. Prikazuje sliko filmov, iger, programov in vsega ostalega, kar želite. Tu 19 in 21 palčni zasloni spadajo med najmanjše, v praksi pa se največ trenutno uporabljajo 24 palčni zasloni. Za grafično oblikovanje ali za obilo užitkov in izjemnih občutkov v svetu iger, so primerni tisti največji ekrani. 28 palčni monitor s svojo velikostjo že presega večino starejših televizij, vendar pa bo ponudil veliko možnosti, ki jih klasični ekrani sploh nimajo in ena od njih je tudi možnost vrtenja ekrana. Tako lahko denimo ekran zasukate za 90 stopinji in če oblikujete grajski stolp v programu za grafiko, vam bo to gotovo prišlo prav. Te funkcije sicer nima vsak večji monitor, a v bodoče bo tovrstnih možnosti samo še več.

Članki iz iste kategorije: