Prednosti drsnih vodil pri 3D printerju

Pri izdelavi 3D-printerja je bilo vodilo, da bi sistem deloval čim bolj elegantno, to pomeni brez tresljajev, čim tišje in tudi precizno.Drsna vodila

Drsna vodila delujejo na drsnih blazinicah za razliko od klasičnega sistema premikanja s kotaljenjem kroglic. To daje večje kontaktne površine in posledično nižji površinski tlak. Drsne blazinice so vzrok za tiho delovanje. To vodi do prednosti, kot so uporaba nekaljenih ali nekovinskih vodil. Drsno gibanje pa je zelo mirno in tiho, sliši se samo tih zvok drsenja.

Sistem je poseben zaradi izjemno majhnih vgradnih mer. Tako je najnižja vgradna višina vodila šest mm, širina pa 17 mm. Prav tako je teža sistema izjemno nizka, saj je teža posameznega vozička manj kot dva grama, natančno 1,7 g. Meter vodila pa tehta od 150 g naprej. Poleg vseh naštetih prednosti obstaja pri določenih drsnikih možnost zamenjave dotrajanih drsnih elementov. Če se ti izrabijo ali po- škodujejo, ni potrebno zamenjati celega drsnika, temveč samo drsne elemente, zaradi tega je postopek hiter in zelo preprost. Vse opisane prednosti so bile eden od glavnih kriterijev za izbiro primernih vodil in drsnikov pri konstruiranju in gradnji 3D-tiskalnika.

O ring je učinkovit in ekonomičen tesnilni element za široko paleto dinamičnih in statičnih aplikacij. Cenovno ugodne proizvodne metode in enostavna vgradnja so naredile o-ring najpogosteje uporabljeno tesnilo. Široka izbira elastičnih materialov za standardne in specialne aplikacije omogoča, da ga lahko uporabimo praktično za vse tekoče in plinaste medije.

V mnogih primerih standardnih elastomernih materialov ne moremo uporabiti brez modificiranja oz. dodatnega tretmaja površine o-tesnila. Trenje je lahko eden izmed razlogov. Velikokrat tudi ni sprejemljiva možna kontaminacija medija z materialom samega tesnila. Zato o-ringe površinsko obdelamo s posebnimi načini čiščenja, potapljanja, nanašanjem prevlek, mazanjem, itn. Za želeni učinek se lahko poslužimo tudi več različnih tretmajev.

V primerjavi z ostalimi tesnili ima o ring veliko prednosti, kot so enostavna eno-utorna oblika, ki zmanjša stroške strojne opreme, enostavna namestitev, primeren je za široko paleto tesnilnih aplikacij, tako statičnih kot dinamičnih, prav tako pa ima veliko zalogo dimenzij in materialov, ki omogočajo hitra popravila ter vzdrževanje.

https://www.youtube.com/watch?v=priymQ2rW6I

Članki iz iste kategorije: