Kdaj registrirati več domenskih končnic?

V nekaterih primerih je zelo pametno registrirati več domenskih končnic, saj se na ta način zavarujete pred konkurenco, ki bi vam sicer lahko povzročala težave. Si predstavljate, da ste pred nekaj meseci zakupili domeno e-pisarna.si, na kateri ste postavili super spletno stran, preko katere vsakodnevno prejemate povpraševanja, danes pa ugotovite, da je konkurenčno podjetje pred nekaj tedni zakupilo domeni episarna.si ter e-pisarna.com, na katerih sta že postavljeni spletni strani?domenske končniceNajverjetneje si boste takoj rekli: »Joj, zakaj nisem odštel še nekaj deset evrov več in zakupil enakoimenskih domen z ostalimi priljubljenimi končnicami ter tudi vseh popularnih vrhnjih domen brez pomišljaja med »e« in »pisarna« v imenu domene…« Če bi se vam pripetil podoben primer, še zdaleč ne bi bili prvi. Na srečo marsikaterega podjetnika pa je na spletu objavljenih že veliko člankov, ki opozarjajo na prav to nevarnost.
Z vidika potrošnika in trga je večja konkurenca vsekakor dobrodošla, kot podjetnik pa prav nihče ne vidi rad, ko mu težave povzročajo konkurenčna podjetja. Vsak si želi čim večji tržni delež, in z registracijo več vrhnjih domen je do zajetnejšega deleža vsekakor možno priti. Oziroma si z registracijo več domen vsaj zagotovite, da vaš tržni delež ne bo po nepotrebnem manjši.

YouTube video

Registracija več vrhnjih domen pa ima še eno bistveno prednost. Marsikdo, ki bo obiskal vašo spletno stran, si bo zapomnil zgolj ime domene, ne pa tudi končnice. Morda bo naslednjič namesto .si vtipkal .com, in ko bo pristal na konkurenčni spletni strani, bo videl, da tudi tam nudijo storitev, za katero se zanima. In čeprav je sprva namensko želel obiskati vašo stran, se kaj hitro zna zgoditi, da bo povsem zadovoljen tudi s konkurenčno, vaše pa sploh ne bo obiskal.
V kolikor se lotevate resnega projekta, s katerim mislite tudi nekaj zaslužiti, dobro premislite o registraciji več domen z identičnim imenom, le z drugačnimi domenskimi končnicami. Pa tudi o domenah z zelo podobnim imenom. Strošek registracije domene ni visok, medtem ko so težave, ki vam jih utegnejo povzročiti konkurenčna podjetja, lahko precej boleče.

Članki iz iste kategorije: