Registracija domen je enostavna in hitra

Izbira imena za našo novo spletno stran zahteva od nas nekaj previdnosti in znanja. Pomembno se je zavedati, da je registracija domen hiter postopek, ki ga lahko opravimo preko številnih registrarjev in ponudnikov gostovanja spletnih strani. V vsakem primeru pa moramo paziti na dolžino in primernost imena, njegovo zgodovino ter končnico. Vsi te elementi bodo igrali ključno vlogo pri optimizaciji in izdelavi naše poslovne ali osebne poslovne strani na spletu. Zato je dobro, če poznamo njihove glavne značilnosti. 

Pred nakupom domene preverimo konkurenčne spletne strani

Pred nakupom novega imena za našo spletno stran je vedno dobra ideja, da naredimo kratko poizvedbo na spletu. V katerikoli iskalnik lahko vtipkamo izbrano ime in tako vidimo, če ga morda katero podjetje že uporablja. S tem se izognemo možnim pravnim sporom, saj lahko hitro storimo kršitev, če pri registraciji domene izberemo podobno ime že obstoječim podjetjem, blagovnim znamkam ipd.

Izbira imena za našo novo spletno stran zahteva od nas nekaj previdnosti in znanja. Pomembno se je zavedati, da je registracija domen hiter postopek.

Najbolj priporočeno je, da vnaprej sploh preverimo, če je naša želena domena sploh na voljo. To storimo tako, da obiščemo kateregakoli ponudnika gostovanja spletnih strani. Tam v iskalnik vpišemo ime, nakar nam bodo vrnjeni rezultati z domenami, ki so še na voljo.

Zgodovina domene je pomembna

Včasih se lahko zgodi, da pri registraciji domen kupimo že prej uporabljeno ime. Mogoče je, da je prejšnji lastnik kršil pravila spletnih brskalnikov. Tako je morda naša kupljena domena še vedno pod vplivom kazni in drugih omejitev, kar nam močno oteži optimizacijo spletne strani. 

Neglede na to, kje bo registracija domen opravljena, ne bomo videli njene zgodovine. Lahko pa jo preverimo na številnih spletnih straneh, ki ponujajo brezplačne in plačljive preglede. Za želene informacije pa je mogoče tudi vprašati ponudnika gostovanja.

Lokalne in svetovne domene vrhovne ravni

Zelo pomemben sestavni del vsake domene je njena končnica. Pravilno ji pravimo tudi domena vrhovne ravni. Vsaka registracija domen nam bo podala na izbiro končnico. Izbiramo lahko med lokalnimi in svetovnimi izvedbami. 

Lokalne končnice so določene na državo uporabe. Nekateri primeri so .si, .hr, .de ipd. Take končnice so primerne za registracijo domen za spletne strani lokalnih podjetij, ki nameravajo poslovati v svoji državi.

Svetovne končnice, kot so .com, .net ipd., pa so primerne za svetovne projekte, kjer želimo dostopati do svetovnega trga.

YouTube video

Ohranimo domeno čim bolj preprosto

Dandanes nam je omogočeno, da uporabljamo tudi šumnike v domenah. To je velika prednost za lokalne spletne strani, vendar je vedno priporočljivo, da ime ni nikoli preveč zahtevno za vtipkati v računalnik. Najbolje je, da izberemo nekje do 16 znakov največ. Pri registraciji domene ne uporabljajmo vezajev in številk, razen v primeru, da je to smiselno. Ime lahko na kreativen način povežemo z našo obrtjo. Z vezaji pa lahko ločimo ključne besede v naši domeni, če je tako lažje domeno si zapomniti in vtipkati v brskalnik.

Članki iz iste kategorije: