Koristne rastline lukovke

Kot družina lukovke niso splošno znane, so pa zelo dobro znane in pogosto uporabljane posamezne vrste iz te družine. Gre namreč za rastline, ki jih uživamo praktično vsakodnevno in so nepogrešljiv del domače kuhinje, prav tako jih najdemo na večini vrtov. To so rastline s podzemnimi čebulicami, v družino lukovk pa se med drugimi uvrščajo čebula, česen, čemaž, por in drobnjak.

Posamezne vrste so torej dosti bolj poznane, ne le po vsestranski uporabnosti v kuhinji, temveč tudi po številnih koristnih učinkih, ki jih prinašajo te rastline. V mnogih primerih najboljše učinke prinašajo čebulice, pogosto pa lahko uporabimo tudi liste. A tudi, če te učinke zanemarimo, gre za nepogrešljive rastline, s katerimi imamo veliko opravka pri pripravi najrazličnejših jedi.

Lukovke v kulinariki

Najboljše lastnosti teh rastlin se vsekakor najbolj izkažejo v kuhinji. Iz njih lahko pripravimo najrazličnejše jedi, običajno pa služijo kot začimba, ki prinaša izrazit okus ali dopolnjuje okuse drugih živil. Čebula je vsesplošno uporabna pri pripravi vseh mogočih jedi, od krompirja in mesa do solat. Za česen velja enako, pravzaprav lahko iz njega naredimo tudi dobro česnovo omako ali kar česnovo juho. Por ponuja ogromno možnosti na tem področju in prav tako sestavlja odlično juho, še posebej v kombinaciji z drugimi lukovkami. Drobnjak je vsestranska začimba, ki se poda k praktično vsem jedem, celo nekaterim sladicam. Čemaž pa se v kuhinji nekoliko manj uporablja, saj velja za divjo začimbo, ki je nimamo vedno na razpolago. Na srečo pa raste praktično povsod po Sloveniji, zato ga lahko enostavno naberemo. Tudi iz čemaža lahko pripravimo juho, še bolj priljubljeni so namazi in omake, recimo čemažev pesto za testenine. Liste čemaža lahko uporabimo v solatah ali kot začimbo, posebej aromatični pa so cvetovi.

Preberite tudi: Koloidno srebro ni zdravilo ali prehrambeni dodatek

Lukovke v ljudski medicini

Prav čemaž ponuja največ možnosti uporabe v ljudski medicini, saj ima podobne, a bolj izrazite učinke kot česen. Spodbuja krvni obtok in delovanje žlez, najbolj pa je uporaben za lajšanje želodčnih težav in prebavnih motenj. Uporablja se tudi za celjenje ran in opeklin.

Česen ima podobne učinke. Predvsem dobro deluje proti bakterijam, glivicam in virusom, uničuje črevesne zajedavce, pogosto se omenjajo tudi pozitivni učinki na dihala. Nenazadnje pa je prav česen tisto sredstvo, ki velja za najbolj učinkovito obrambo proti vampirjem! Tudi to priča po vsestranski uporabnosti in prepričljivih učinkih te priljubljene lukovke.

Tudi čebula se v ljudski medicini uporablja za lajšanje najrazličnejših tegob, čeprav v resnici nima posebnih zdravilnih učinkov. Vsebuje bogato zalogo vitaminov in mineralov, kar je vsekakor koristno za organizem. Se je pa čebula pogosto uporabljala za lajšanje kožnih težav, na primer oteklin, menda pa zavira tudi izpadanje las.

Seveda lukovk ne uporabljamo primarno v zdravstvene namene, temveč koristimo odličen okus in dobro ujemanje z drugimi živili. Pravzaprav je smiselno vnos omejiti – čemaž lahko v prevelikih količinah hitro povzroči težave.

Članki iz iste kategorije: