Kvalitetno motoristično opremo potrebuje vsak motorist

Nesreče z motorjem imajo lahko grozljive posledice za voznika. Človeško telo ni narejeno za udarce in druge poškodbe, ki se pripetijo pri visokih hitrostih. To slabost pa lahko omilimo z motoristično opremo, ki zavaruje naše noge, glavo in roke. Raziskave so pokazale, da nošnja čelade, rokavic, hlač, jakne in škornjev za motor močno zmanjša možnost nastanka resnih poškodb. Poleg tega pa tako zagotovimo, da lahko vozimo naš motor udobno v dežju, močnem soncu in vetru.

Čelada in oprema za glavo

Čelada za motor je del motoristične opreme, ki je zelo pomemben. Temu je tako, saj zavaruje najbolj pomemben del našega telesa – glavo. Pri padcih in udarcih so poškodbe glave izredno pogoste, zato potrebujemo najboljšo zaščito, ki obstaja. Čelade so izredno napredna oprema, saj so zgrajene tako, da nase prevzamejo večino sile udarca. Poleg tega pa so aerodinamične, saj morajo zagotavljati nemoteno vožnjo.

Čelada za motor
Čelada za motor je del motoristične opreme, ki je zelo pomemben.

Zaščita oči med vožnjo je zelo pomembna

Večina motorjev ne vsebuje zaščitnega oziroma vetrobranskega stekla. To je tudi razlog, da potrebujemo motoristično opremo, ki nam bo zaščitila oči. Dobra zaščitna očala ali vizir bodo varovala naše oči pred žužki, kamenčki, prahom ter vetrom. Tako bomo lahko ostali bolj osredotočeni in tudi manj utrujeni med vožnjo.

YouTube video

Hlače in jakne varujejo telo motorista

Hlače in jakna sta nujna dela motoristične opreme vsakega motorista. Temu je tako, saj zavarujeta telo voznika v primeru padca. Poleg tega pa jakna in hlače odbijata različne leteče delce, kot so kamenčki in žuželke.

Večina jaken in hlač je narejenih iz usnja. Usnje nudi najvišji nivo zaščite, vendar je tudi najdražja izbira. Alternativna izbira je tekstil, ki nudi podoben nivo zaščite po veliko bolj ugodni ceni.

Roke motorista zaščitijo rokavice

Ko izbiramo rokavice za vožnjo, je priporočljivo, če izberemo bolj kakovostne izvedbe. S tem so mišljeni predvsem materiali iz katerih so rokavice izdelane. Poleg tega pa je dobro, če imajo sledeče lastnosti:

  • Material na prstih, ki omogoča boljši oprijem krmilnega sistema motorja
  • Močan material izdelave, ki je odporen na odrgnine
  • Material, ki diha, kar preprečuje prekomerno potenje rok med vožnjo motorja

Primerna obutev za motoriste

Pri vožnji motorja so noge izpostavljene veliko nevarnostim. Tako je pomembno, da jih zavarujemo pred padci, vročino izpušne cevi in raznim elementom narave. Motoristični škornji zavarujejo naše noge in gležnje pred prej omenjenimi nevarnostmi. Poleg tega pa preprečujejo poškodbe stopal pri padcih in trkih z motorjem. Nikoli pa ni priporočljivo, da med motorjem nosimo superge, sandale, tenis čevlje in drugo vsakodnevno obutev, ki ne nudi nikakršne zaščite.

Za nakup vrhunske motoristične opreme se lahko napotimo na spletno stran www.yogi.si. Tam pa bomo poleg motorističnih oblačil našli tudi veliko dodatne opreme za motorje vseh vrst.

Ko se odpravljate na dolgo pot s svojim motorjem, je pomembno, da imate varno in udobno mesto za shranjevanje vaših stvari. Preberite članek Izbira pravega kovčka za motor – kaj upoštevati pri nakupu?, ki vam bo pomagal izbrati pravega za vaš motor.

Preberite si še naslednji članek: Moto servis opravite redno

Članki iz iste kategorije: