Darila za božič – ni nujno, da ste razsipni

V prazničnem zimskem času imamo vsi radi čudovita okrašena božična drevesca, pod katerimi so nakopičena darila v pisanih vrečkah in zavojih. Nič ni namreč lepše kot zbuditi se na božični dan in skupaj z otroci pohiteti preveriti, kaj je dobri debeluhar v rdečem prinesel tokrat. Je upošteval vse otroške želje, ob katerih se bodo najmlajšim zasvetile oči in jim lica zasijala z nasmehom?božična-darila

Kakšna bodo darila za božič, je seveda v veliki meri odvisno od globine naše denarnice. V nekaterih družinah se bogato obdarujejo in nič nenavadnega ni, če otrok dobi pod božičnim drevescem nov prenosni računalnik ali najmodernejši telefon. Drugod pa so prisiljeni biti tako skromni, da se najdejo v darilni vrečki le bonboni in pomaranče, saj za igračke denarja ni, kaj šele za moderno tehnologijo.
Kaj pa družine, v katerih si darila za božič sicer lahko privoščijo, a ne želijo biti razsipne? Ki želijo sorodnikom in prijateljem podariti zgolj drobno pozornost?
Ja, največkrat se odločimo, da bomo svojim najbližjim, torej znotraj družine, podarili »pravo« darilo, drugim pa nekaj drobnega, s čimer bomo pokazali, da jih cenimo in mislimo nanje. A kaj bi to darilo lahko bilo?
Včasih smo prijateljem in sorodnikom ob novem letu ali božiču podarili klasični družinski trio: steklenico vina, zavojček kave in tablico čokolade ali dve (odvisno od števila otrok v družini). Danes je ta klasika že precej preživeta, saj se marsikdo rad odloči za kaj bolj inovativnega. Veliko ljudi se odloči, da bodo darila za božič domače izdelave, zato se že poleti lotijo vkuhavanja ter sušenja domačih pridelkov in podarijo na primer marmelade, v kito spleten domač česen, suho sadje, domači jabolčni sok ali bezgov sirup, začimbe … Doma izdelana darila iz kuhinje ali z vrta so izjemno priljubljena – tudi tista, ki niso izdelana vnaprej, temveč jih lahko pripravimo tudi v zadnjem dnevu, na primer slastni domači piškoti.

darila-za-božič
Tudi v primeru, da vam ni do kuhanja, lahko podarite kaj domačega. Če imate umetniško žilico, se gotovo najde tisoč in ena ideja, kaj bi lahko izdelali – okrasne in tudi uporabne predmete iz gline, modelirne mase, papirja, kovine, perlic in podobno.
Drobna darila za božič pa lahko seveda najdete tudi v vsakem supermarketu. Zakaj ne bi namestili pentljice na zavojček čaja, na košarico z limonami in pomarančami, na dišečo svečo, dišeče naravno milo, USB ključek, skodelico z bonboni, suho salamo, komplet svinčnikov, lak za nohte … Odvisno od tega, ali si želite vzeti nekaj več časa za razmislek ali ne, bo seveda treba sprejeti odločitev, ali boste vsem sorodnikom, prijateljem in sodelavcem poklonili enako stvar, na primer čaj ali svečo, ali boste nekoliko bolj individualni ter vsakemu namenili tisto, kar je bolj primerno njegovim interesom, na primer moškim izvijač, ženskam pa zapestnice iz trgovine z bižuterijo.
Sicer pa ne pozabite, da darila za božič ter novo leto niso namenjena temu, da z njimi ljudem pokažemo, da jih imamo radi, če se sicer na tone spomnimo ostalih 364 dni na leto. Darilo pogosto ne pomeni nič, če drugače ne pokličemo, ne pridemo na obisk, ne povabimo na kavo, si ne vzamemo časa za pogovor …
https://www.youtube.com/watch?v=xK9E6zeQgLQ

Članki iz iste kategorije: