Antena za avto in sodoben svet

antena za avto

Sodobna vozila imajo ogromno dodatne opreme, ki je naši predniki, ko so kupovali vozila, niso poznali oziroma le-ta še sploh ni obstajala. Danes si ne predstavljamo, da bi se na daljšo pot odpravili brez glasbe oziroma poslušanja nam ljubih posnetkov ali pa da med vožnjo po neznanih poteh ne bi uporabljali navigacijskega sistema. Funkcionalnost avtomobila se vsekakor spreminja, skladno s tem pa tudi deli vozila – med njimi je tudi antena za avto

Antena za avto omogoča vozilu sprejemanje radijskih frekvenc in posledično samo delovanje radia. Je torej tisti del vozila, brez katerega ne bi mogli poslušati glasbe in se na tak način kratkočasiti med samo vožnjo. Napredek na področju avtomobilizma pa vpliva tudi na sam videz avtomobilske antene in njeno vključenost v samo funkcionalnost vozila.

Kratke antene za avto

Klasična antena za avto je še prisotna na sodobnih vozilih, vse bolj pa se pojavljajo nove oblike anten – bodisi gre za priljubljene antene v obliki plavuti morskega psa bodisi imajo vozila novejši način za sprejemanje signala oziroma radijskih frekvenc. V preteklosti je veljalo, da daljša kot je avtomobilska antena, lažje bo lovila signal – v sodobnosti se to seveda spreminja. Priljubljene postajajo krajše antene, kar je velik plus v času snežnih in drugih neugodnih vremenskih razmer.

Antena za avto za sprejemanje radijskih frekvenc
Antena za avto omogoča vozilu sprejemanje radijskih frekvenc. V preteklosti je veljalo, da daljša kot je avtomobilska antena, lažje bo lovila signal – v sodobnosti se to seveda spreminja.

Antena za avto je torej sestavni del vozila. Nameščena mora biti na najvišjem delu vozila, saj tako učinkovito služi svojemu namenu. Na sprejemanje signala imajo velik vpliv vremenske in druge naravne razmere – kot je npr. hribovit teren ali pa vožnja po gozdovih – zato določena vozila potrebujejo ojačevalec radijskega sprejema. Prednost krajših anten je tudi večja funkcionalnost vozila ne zgolj v zimskih razmerah, ampak olajšajo tudi običajna opravila, kot je obisk avtopralnice. 

Nevidne pametne antene za avto

Napredek je precej očiten tudi na področju avtomobilizma in samega dizajna vozil. Vse bolj se omenja t. i. nevidne antene oz. pametni antenski sistem. Signal bo tako mogoče sprejeti kar s pomočjo karoserije – fizične antene tovrstna vozila sploh ne bodo potrebovala.

YouTube video
9 najboljših AM/FM avtomobilskih anten

Nova odkritja, ki omogočajo lovljenje signala s pomočjo paličic in anten, vgrajenih v šipe avtomobila, bodo najverjetneje izpodrinile klasične avtomobilske antene. Antena za avto bo tako kmalu postala le še preteklost, del zgodovine avtomobilske industrije.

Članki iz iste kategorije: