Menjava svečke za avto

svečke za avto

Verjetno vam je kot lastniku ali uporabniku vozila povsem jasno, kakšno vlogo v vozilu imajo svečke za avto. Vžigalna svečka ima torej pomembno nalogo – da se lahko vžge mešanica goriva in zraka. Za to pa seveda potrebna iskra, ki jo omenjeni del avta ustvari.

Če je vžigalna svečka za avto pokvarjena, se s tem lahko poveča poraba goriva. Obenem motor izgublja moč ali pa celo prihaja do kakšnih bolj neprijetnih posledic. Ko menjate svečke za avto, pa je pametno, da imate pri roki posebno sredstvo, ki vam omogoča, da svečko lažje odvijete in da preprečite prezgodnjo korozijo vžigalne svečke.

Pogostost menjave svečke za avto

Verjetno ste se tudi vi že kdaj vprašali, na koliko časa je treba zamenjati avtomobilske vžigalne svečke. Menjava je zlasti odvisna od njihove kakovosti. Sicer pa pravilo pravi, da je svečko za avto treba zamenjati na vsakih 30000 prevoženih kilometrov.

Če so svečke za avto dovolj kakovostne, bi lahko z njimi prevozili celo 100000 kilometrov. Vsekakor pa je situacija glede menjave pogojena tudi od motorja in tipa bencinskih naprav. V tem primeru kilometrina ne pride toliko do izraza, zato se svečke menjajo po nekaj letih uporabe.

Postopek menjave avtomobilske vžigalne svečke

Najprej je svečko za avto treba primerno odviti. Preden jo zamenjate, morate poskrbeti za čist dostop. Svečko je treba nekoliko zrahljati. V tem momentu se lahko pojavijo manjše težave, ki pa jih lahko hitro rešite s primernim sredstvom za lažje odvijanje. Svečko vam pomaga odviti posebej ključ. V tem primeru je potrebne nekaj sile, ki poskrbi da boste svečko lahko izvlekli iz držala.

YouTube video
Kako zamenjati in pregledati svečke za avto?

Še preden torej vstavite novo avto svečko, najprej dobro preverite stike. Nato s ključem ročno novo svečko privijete, in sicer v smeri urinega kazalca. Verjetno boste morali uporabiti tudi navorni ključ. V tem primeru bodite še toliko bolj pazljivi, ker lahko nepravilna nastavitev navora povzroči kar nekaj škode, ki vas lahko stane nekaj denarja.

Izbira primerne svečke za avto

Ko boste morali zamenjati avto svečko, seveda poskrbite, da bo ta ustrezna. Za sodoben tip avto svečk je na primer značilno, da imajo tesnila. Ta dobro poskrbijo za to, da vanje ne pride vlaga.

Na voljo so svečke za avto različnih velikosti. Kateri model oziroma tip avto svečke morate izbrati vi, je praviloma navedeno v priročniku vašega vozila.

Članki iz iste kategorije: