Varno in ekonomično prevažanje koles z avtom

Strešni nosilci za kolesa

Kolesarjenje je priljubljena športna aktivnost, saj prinaša izjemne prednosti. Neredko kolesa vzamemo tudi s seboj na dopust. V tem primeru je treba poskrbeti za ustrezno nameščanje na vozilo. Možnosti je več. Kolesa lahko prevažate na strehi, na zadku ali v notranjosti vozila. Nosilci za kolesa so pri nekaterih avtomobilih že integrirani.

Strešni nosilci za kolesa veljajo za najbolj praktične, saj je nameščanje koles nanje najhitrejše. Na streho svojega vozila lahko namestite do štiri kolesa, če navodila ne narekujejo drugače. Večja slabost takšnega pritrjevanja koles je bistveno večji upor zraka med samo vožnjo. S kolesi na strehi ne smete voziti več kot 120 kilometrov na uro.

Poraba goriva je višja tudi do 20 %. Vozilo s kolesi na strehi ima tudi drugačno težišče. Poleg tega bodite pozorni na njegovo višino. Zavedajte se, da v garažo s kolesi na strehi ne boste mogli zapeljati, podobne težave se lahko pojavijo na stranski cesti z nizkimi podvozi, ne nazadnje tudi na trajektih. V takšnem primeru se vam splača razmisliti o drugačni namestitvi.

Nameščanje nosilcev koles na zadku vozila

Avtomobilski nosilci za kolesa so lahko nameščeni tudi na zadku. Takšna namestitev je stabilna in omogoča precej preprosto nalaganje koles. Če prevažate kolesa na zadku vozila, morate poskrbeti za ustrezno oznako. Obvezno morajo biti dobro vidne zadnje ter zavorne luči in registrska tablica.

Nosilci za kolesa na zadku avtomobila
Nosilci za kolesa na zadku avtomobila

Še ena od možnosti je prevoz koles z nosilci za avto, ki so vpeti na vlečno kljuko. Takšna rešitev je stabilna, preprosto je tako natovorjanje kot raztovarjanje koles. Za takšne nosilce za kolesa se pogosto odločajo lastniki električnih koles. E-kolesa so namreč precej težja od klasičnih. Posledično jih lahko prevažamo samo na ustreznih delih vozila.

Nosilci integrirani v karoserijo vozila

Na trgu je kar nekaj proizvajalcev vozil, ki omogočajo celo sistem prtljažnika, ki je integriran v avtomobilsko karoserijo. To je prtljažnik na vodilih, ki se nahajajo na dnu prtljažnika. Prtljažnik enostavno izvlečete iz zadnjega dela vozila.

YouTube video
Video: Nosilci za kolesa za avto integrirani v karoserijo vozila

Ne nazadnje je možen tudi prevoz kolesa v avtomobilu. Lahko podrete zadnjo klop ter dobite dovolj prostora za kolo. Glede na številne druge učinkovite rešitve, takšna rešitev ni najbolj dobrodošla. Uporabite jo le, če nimate druge možnosti.

Članki iz iste kategorije: