Kako poteka postavitev zunanje enote toplotne črpalke vašega doma

Postavitev zunanje enote toplotne črpalke je vedno zunaj hiše

Vse toplotne črpalke tipa zrak voda so sestavljene iz notranje in zunanje enote. Pri postavitvi zunanje enote toplotne črpalke moramo upoštevati nekaj nasvetov, ki nam omogočijo optimalno delovanje ogrevalnega sistema, obenem pa zmanjšajo hrup. Pomembno je, da ne postavimo zunanjo enoto neposredno pod okno spalnice ali dnevne sobe, saj bi bil lahko sčasoma hrup preveč moteč za stanovalce.

Razlika med notranjo in zunanjo enoto toplotne črpalke in njuna funkcionalnost

Toplotne črpalke so sestavljene iz dveh ločenih delov in sicer iz notranje in zunanje enote. Notranja enota poskrbi za segrevanje sanitarne tople vode. To enoto večinoma postavimo v klet ali kurilnico.

Postavitev zunanje enote toplotne črpalke
Zunanja enota toplotne črpalke, ki je nameščena zunaj objekta

Postavitev je pomembna zato, ker bo enota vseeno oddajala nekaj hrupa in bi bila lahko malo moteča, v primeru postavitve neposredno blizu spalnih prostorov.

Po drugi strani pa je zunanja enota toplotne črpalke vedno nameščena v  bližnji zunanji okolici hiše. Deluje na ta način, da črpa toploto iz okolice in jo pošlje po sistemu v notranjo enoto. Ta del mora biti nameščen v neposredni bližini hiše. Pravo lokacije ne moremo določiti sami, temveč nam jo določijo strokovnjaki za ogrevanje.

Vpliv pravilne postavitve zunanje enote toplotne črpalke na nemoteno delovanje

Tip toplotne črpalke zrak voda pridobiva vso toploto iz okoliškega zraka. Zrak se vpihuje v poseben sistem cevi, po katerih se pretaka hladilno sredstvo. Slednje nase veže toploto zraka ter po cevi steče do notranje enote. Iz opisanega je razvidno, da mora biti toplotna črpalka nameščena prosto brez ovir, ki bi preprečevale kroženje zraka.

YouTube video
Video: Delovanje toplotne črpalke

Zraven ne sme biti grmičevja, rož ali dreves, ki bi ne samo ovirali delovanje, temveč bi lahko tudi poškodovali napravo. Dobro je tudi, da je zunanja enota odmaknjena stran tudi od drugih potencialnih nevarnosti, ki bi jo lahko v primeru neurja poškodovale. 

Potovanje zvoka zunanje enote toplotne črpalke

Zunaj zvok potuje malo drugače kot v notranjosti hiše. Napačna postavitev zunanje enote lahko ponoči moti nas, naše sosede ali naše živali. Ves zvok, ki ga oddaja naprava je namreč usmerjen v eno točko ter je tako bolj skoncentriran in močan. Hrup je potrebno usmeriti stran od bivalnih prostorov.

Najboljša lokacija postavitve zunanje enote toplotne črpalke za vaš dom

Najboljša lokacija za postavitev je stran od bivalnih prostorov nas in naših sosedov. Najbolje je, da tudi daleč od grmovnic in dreves, ki bi napravo lahko poškodovali. Najbolj priporočljiva razdalja je največ 10 metrov med zunanjo in notranjo enoto toplotne črpalke, saj tako prihaja do najmanj izgub. 

Članki iz iste kategorije: