Različni filtri v našem avtomobilu

Vsak avtomobil je dnevno izpostavljen številnim nečistočam, ki so nevarne za njegovo delovanje. Obenem pa so jim tudi izpostavljeni voznik in potniki pri vsakodnevni vožnji. Če želimo, da naš jekleni konjiček deluje brezhibno, bomo morali številne filtre občasno zamenjati. Dobro je tudi, če poznamo glavne naloge, ki jih imajo štirje avtomobilski filtri v našem vozilu. Tako se bomo bolje zavedali njihove pomembnosti in prednosti, ki jih pridobimo z njihovo zamenjavo.

Zračni avtomobilski filtri

Vsem voznikom je verjetno poznan zračni filter, saj ga je potrebno pri vsakem servisu vozila zamenjati. Namenjen je preprečevanju majhnim delcev iz ozračja, da bi vstopili v motor in povzročili škodo ali obloge. Moderni avtomobili imajo vgrajen senzor, ki nas opozori, da je potrebno zamenjati ali preveriti številne komponente. Vsi avtomobilski filtri imajo omejeno življenjsko dobo. Naše vozilo pa nam lahko preko opozorilne lučke na armaturni plošči pove, da je potrebna menjava. Priporočljivo je, da menjavo opravimo redno, ko menjamo olje v motorju. Tako poskrbimo, da je naš motor vedno v najboljšem stanju.

Avtomobilske filtre je potrebno občasno zamenjati.

Oljni filter čisti motorno olje 

Moderni motorji z notranjim izgorevanjem so močno napredovali v zadnjih desetletjih. Kljub temu pa velike fizične sile znotraj motorja lahko povzročijo, da se majhni kovinski delčki odlomijo od njegovih komponent. Pri delovanju motorja tako potujejo po njegovih notranjih prostorih in lahko poškodujejo številne komponente, kot so bati, cilindri ipd. Oljni avtomobilski filtri imajo nalogo čiščenja motornega olja, medtem ko se pretaka po njem. Medtem odstranjujejo nečistoče v olju, kot tudi odpadne kovinske in druge delce motorja.

Preberite si še naslednji članek: Vzdržljiva platišča za naše vozilo

Jeklena platišča so poleg pnevmatik zelo pomemben del avtomobilske opreme, saj skrbijo za varno in udobno vožnjo pri različnih hitrostih. 

Filter kabine čisti zrak znotraj kabine

Uporaba klimatske naprave v našem avtomobilu je močno priporočena v vseh letnih časih. Pri svojem delovanju odstranjuje neprijetne vonjave kot tudi nadzira nivo vlage. Neglede na to ali uporabljamo klimo ali ne, je avtomobilski filter za kabino ključnega pomena. Čez njega se pretaka ves zrak, ki pride v kabine. Pri tem pa odstranjuje alergene in nečistoče, kot so cvetni prah, listje, žuželke, izpušne pline drugih vozil ipd.

YouTube video

Filter goriva odstranjuje nečistoče

Moderni procesi proizvodnje goriva so zelo učinkoviti. Ko pa to gorivo tovornjaki prepeljejo do črpalke, nato pa se tam shranjuje dalj časa, je mogoče, da se pri tem onesnaži. Že majhna količina prahu, oblog in drugih nečistoč onesnaži gorivo. Načeloma s tem ni nobenih težav, vendar lahko omenjene nečistoče povzročijo težave pri izgorevanju goriva. Vsak avtomobil vsebuje avtomobilski filter za gorivo. Njegova naloga je, da odstranjuje nečistoče iz goriva. Tako v motor, kjer se izvaja notranje izgorevanje, prihaja samo očiščeno goriva, ki nam omogoča najboljši izkoristek moči našega vozila.

Članki iz iste kategorije: