Kako izbrati prave škarje za obrezovanje žive meje?

Če imate na svojem vrtu okrasne grmičke, trave ali pa zimzeleno drevje namesto ograje, kot na primer ciprese, boste zagotovo sčasoma potrebovali škarje za živo mejo. Na trgu je na voljo veliko različnih vrtnih orodij za obrezovanje, zato je pomembno, da pred nakupom razmislite o nekaj osnovnih vprašanjih.

Eno od osnovnih vprašanj, na katero se morate odgovoriti pred nakupom škarij za obrezovanje žive meje, je, katero vrsto rastlin boste obrezovali. Glede na vaš odgovor, boste izbrali orodje z ustrezno dolžino rezila. Na primer, za obrezovanje manjših grmičkov in trav, boste potrebovali škarje z manjšim rezilom, dolžine do 12 cm. Za obrezovanje večjih grmovnic in živih mej pa boste potrebovali škarje z daljšim rezilom, dolžine do 65 cm, za kar je morda celo potreben teleskopski nastavek.

Ostrina in kakovost rezila električnih škarij za živo mejo podjetja vam zagotavljata popolno urejeno živo mejo.

Poleg različnih dolžin rezil, so škarje za obrezovanje žive meje na voljo tudi v različnih vrstah – enostranske, dvostranske in škarje z višinskim nastavkom. Enostranske škarje so najprimernejše za obrezovanje ravnih delov žive meje, saj imajo zobe na eni strani vodila rezila, kar omogoča bolj enakomerno obrezovanje že s samo eno potezo. Dvostranske škarje so bolj primerne za oblikovanje žive meje, ko je potrebno uporabljati škarje v več smereh. Njihov nastavljiv ergonomičen ročaj omogoča boljši oprijem in enostavnejše manevriranje z orodjem. Škarje za živo mejo z višinskim nastavkom pa se lahko uporabljajo za vse vrste rastlin. Višinski nastavek omogoča obrezovanje visoke žive meje brez lestve, kar je izjemno priročno. Poleg tega lahko nagibate rezilo in tako dosežete enostavno obrezovanje tudi vrhov rastlin.

Pri škarjah za živo mejo obstajajo različne vrste glede na vir energije. Akumulatorske škarje so zelo praktične in priljubljene, saj so lažje in bolj enostavne za uporabo. Poleg tega so prijazne do okolja ter manj hrupne kot bencinske škarje. Njihova edina pomanjkljivost je potreba po polnjenju baterije, zato se priporoča uporaba rezervne baterije za nemoteno urejanje okolice. Bencinske škarje so sicer tradicionalne in močne, vendar so težje in manj prijazne do okolja. Električne škarje pa so zelo lahke in tihe, pri uporabi pa se moramo le zagotoviti, da imamo dostop do elektrike in podaljška.

YouTube video

Poleg vrste energije, dolžine in vrste rezila, lahko škarje za živo mejo razdelimo tudi po drugih lastnostih. Ena izmed pomembnejših lastnosti je moč motorja, ki jo izberemo glede na debelino vej, ki jih želimo obrezati. Za debelejše veje se priporočajo škarje z močnejšim motorjem in širšim razmikom med rezili. Poleg tega je pomembna tudi velikost škarij za živo mejo, ki mora biti primernejša za urejanje okolice, ki jo obrežemo. Izbiro velikosti škarij pa je smiselno povezati tudi s težo, saj so manjše škarje lažje, medtem ko so večje težje. Pri škarjah za živo mejo je razpon mase med 0,5 kg in 4,5 kg.

Članki iz iste kategorije: