Beljenje zob za popoln in bleščeč nasmeh

Lep nasmeh je vrlina. Čedalje več ljudi skuša doseči popolno belino z različnimi domačimi pripravki ali invazivnimi sredstvi iz drogerij. Učinek obeh vrst belilnih sredstev je morda sicer zmanjšanje zabarvanosti, vendar povečini pri tem poškodujemo sklenino. Poškodovana sklenina hitreje potemni, kar pomeni, da boste pogosto morali beliti zobe. Preveč invazivne kemikalije lahko privedejo ne samo do poškodb sklenine, temveč tudi do poškodb korenin in dlesni. Beljenje zob raje zaupajte strokovnjakom, ki ga bodo izvedli profesionalno, brez poškodb in morebitne preobčutljivosti.

Vzroki za zabarvanost in potemnitev sklenine

Preden se dogovorimo za beljenje zob, moramo odkriti tudi vzroke za nastanek temnejših odtenkov. Največkrat so vzroki pitje kave in pravih čajev, pijač z močno barvo in barvili, uživanje nekaterih vrst sadja in seveda kajenje. Barvila postopoma pronicajo skozi sklenino in potemnijo barvo. Temnejši odtenki načeloma niso škodljivi, vendar so samo vizualno neprivlačni. Čim ste ugotovili vzroke za potemnitev, izboljšajte ustno higieno ter povečajte pogostost in trajanje ščetkanja. Nadalje pa obiščite zobozdravnika, ki bo zobem povrnil belino, vam pa dvignil samozavest.

Predpriprava in beljenje

Preden zobozdravnik prične z beljenjem, mora najprej pripraviti zobe. Odstraniti mora ves karies, obloge in druge pomanjkljivosti. Nadalje vam vzame odtis ter naredi model oziroma šablono. Novo šablono lahko uporabljate med obiskom ordinacije, ali pa postopek izvajate doma z mešanico, ki vam jo je dal zobozdravnik za dosego prave beline. Na ta način je beljenje najbolj efektivno na dolgi rok. Drugi način beljenja je s pomočjo posebnih trakov, ki se nanesejo na površino zoba. Trakove ponavadi odstvetujejo, saj z njimi ne morete popolnoma pobeliti območja okoli dlesni.

Izogibajte se škodljivim dejavnikom

Pomembno je, da se izogibate zobnim kremam z belilom, saj slednje poškodujejo sklenino, dlesni in sluznico. Delno sicer pobelijo površinsko obarvanost, vendar naredijo povečini več škode, kot koristi. Poskrbite za pogostejše umivanje zob, priporočljivo je, da jih umijete po vsakem obroku. Beljenje pa zaupajte strokovnjakom, ki bodo poskrbeli za odlično zdravje zobovja od korenin do vrha.

Članki iz iste kategorije: