Implantati za najbolj naraven občutek “lastnih” zob

Stanje zobovja se je od nekdaj uporabljalo za določanje starosti človeka (in tudi živali), kajti vsi vemo, da se stalni zobje od izraščanja pa do izpadanja ves čas spreminjajo. Tudi danes se, neodvisno od človekove rojstne letnice, pogosto določi njegova telesna starost tudi s pomočjo ugotovitve, kakšni so njegovi zobje in dlesni. Lahko smo torej uradno stari štirideset let, pa je naše telo v stanju, bolj primernem za petdeset let, o čemer pričajo ne le koža, temveč tudi zobje. Ali pa ravno obratno – morda smo v resnici starejši, a smo v fizičnem stanju, ki se ga pripisuje mlajšim osebam. Kaj je tisto, kar vpliva na starost telesa v naših ustih? Tako zdravstveno stanje zob kot tudi dlesni, saj je prav parodontoza eden najbolj jasnih znakov staranja. Je tista, zaradi katere izgubimo nazadnje tudi sicer zdrave zobe.

zobni implantanti

Čeprav so zobje najbolj trdna stvar v našem telesu in morajo zobozdravniki za nekatere zobne posege uporabljati celo žage z diamantnimi rezili, pa tudi za zobno sklenino kot material velja, da ni neuničljiva. Pravzaprav jo uničijo prav male stvari – bakterije in njihovi iztrebki oziroma kislina. Tako izgube zob dejansko ni mogoče preprečiti. Da bi bili kljub temu videti mladi, si pomagamo z zobnimi kronami, mostički, protezami, v zadnjih nekaj desetletjih pa so vse bolj priljubljeni tudi implantati, pri katerih imamo lahko občutek, kot da v naših ustih dejansko ni tujkov in so zobje še vedno lastni.

Zakaj so implantati odlična rešitev?

Proteza in delna proteza se uporabljata takrat, kadar je potrebno namestiti večje število zob. Marsikomu to ni niti malo všeč, kajti kar nekaj časa traja, da se proteze navadimo. V ustih imamo lahko neprijeten občutek, hrana se lahko zatika pod rob. Kadar se nadomesti manj zob, pa se ponavadi uporablja zobne mostičke, ki ravno tako niso popolni – da se mostiček namesti, je potrebno pritrjevanje na sosednje zobe, ki se pri tem poškodujejo. Implantati pa odpravljajo obe omenjeni težavi. Vsak zob se namreč individualno nasadi in poškodbe drugih zob ni. Ničesar neprijetnega ne občutimo v ustih. Implantati nam dajejo občutek, kot da imamo svoje lastne zobe.

Za koga so primerni implantati?

Da bi se lahko odločili za implantate, moramo imeti zdrave dlesni in čeljusti. Pri implantatih se namreč najprej vstavijo »nosilci« v samo čeljust, in medtem ko se čaka, da se ti popolnoma primejo in jih kost lepo sprejme, je potrebno nositi začasne zobe. Nato se eden po eden vstavijo ter v vsadke pritrdijo zobje. Implantati torej niso nekaj, za kar bi se lahko poskrbelo, kot bi mignil – potrebno si je vzeti čas, včasih tudi pol leta. A verjemite: izplača se!

 

https://www.youtube.com/watch?v=jLBUEKccyrA

Članki iz iste kategorije: