Učenje hrvaščine

Profesionalno učenje tujih jezikov navadno služi pripravi na izpite ali pa učenju kakšnega eksotičnega jezika, bolj redko pa tovrstne dejavnosti povezujemo z učenjem hrvaščine. Jezik naših južnih sosedov še vedno velja za nekakšno splošno znanje, ki ga lahko mimogrede osvoji vsak, ki vsaj občasno sliši kakšno hrvaško glasbeno uspešnico. Seveda pa temu ni tako. Kljub temu, da hrvaščino razume znaten delež odrasle populacije pri nas, je potreba po kakovostnih tečajih (npr. tečaji za otroke) še vedno nadvse prisotna. Učenje tujih jezikov je proces, ki zahteva pozornost in strokovno vodstvo, kar velja tudi za tiste jezike, ki zaradi podobnosti morda ne zahtevajo toliko dela.

Hrvaščina je precej podobna slovenščini, tako da je učenje res nekoliko lažje, kot bi bilo, če bi se lotili na primer kitajščine. Prav zato pa so izobraževanja še toliko bolj učinkovita, saj lahko hitro gradijo na predznanju in izkoristijo podobnosti za pridobivanje trdnega znanja. Strokovnjaki, ki se spoznajo na učenje tujih jezikov, bodo torej znali sestaviti program, ki bo zelo uspešen. Takšnih tečajev se bodo poslužili tisti, ki potrebujejo znanje hrvaščine zaradi rednih stikov z našimi južnimi sosedi, še posebej pa seveda tisti, ki se ukvarjajo z gospodarsko, politično ali poslovno izmenjavo med državama.

Nenazadnje pa dobro znanje hrvaščine koristi tudi vsem, ki se na Hrvaško vsaj občasno odpravijo v vlogi turista ali obiskovalca. Čeprav osnovno sporazumevanje običajno ni problem, je vseeno dobro govoriti samozavestno in prepričljivo. Tečaj bo koristen za vse, ki ne želijo izmenjevati le pozdravov, temveč bi radi na Hrvaškem tudi sami kaj povedali.

Članki iz iste kategorije: