Spletne strani

INTERNET, ČE DOBRO POMISLIMO, SPLOH NE OBSTAJA. VSAJ KOT STVAR, KI BI JO LAHKO PRIJELI V ROKE, NE.
Vsi vemo, da na internetu obstajajo spletne strani. Precej spletnih strani. V začetku, ko smo še uporabljali BBS in podobne tehnologije, smo na pamet poznali vse naslove »spletnih strani«. Danes je tega preveč, zato so izumili spletne iskalnike. Iskalniki namesto nas po internetu prebirajo solato in jo sortirajo.
Spletni iskalniki so se pojavili v 90. letih prejšnjega stoletja. Prvi pravi iskalnik se je pojavil leta 1990, imenoval se je Archie. Archie je indeksiral imena datotek na javnih anonimnih strežnikih FTP, ne pa tudi vsebine. Leta 1991 je nastal Gopher, ki pa je znal indeksirati tudi vsebino besedilnih datotek. Zaradi različnih težav se (razen v univerzitetnih okoljih) ne uporablja. Prvi pravi iskalnik, ki je omogočal iskanje po vsem besedilu, je bil Webcrawler leta 1994. Postal je standard za kasnejše iskalnike, sledil mu je Lycos. Nato se je začela revolucija razvoja vedno novih spletnih iskalnikov.
Z optimizacijo naših spletnih strani za spletne iskalnike želimo torej doseči, da se naša spletna stran pojavi više med zadetki spletnih iskalnikov in jo tako obišče več obiskovalcev. Kar je tudi namen vsake spletne strani, da namreč ni nekje skrita, ampak da jo vidi čim več ljudi. Cilj optimizacije je postavitev spletne strani med prvih deset rezultatov iskanja. Večina ki ve kaj je izdelava spletnih trgovin pa o tem ne ve prav veliko in zamujajo dragocene in dobičkonosne priložnosti. In če že, zakaj je sploh potrebno, da se naša spletna stran za določeno ključno besedo pojavi ravno med prvimi desetimi zadetki?
Znanstveniki so v 90. letih začeli proučevati internet in ugotovili, da se lahko vedenje uporabnikov priiskalnih rezultatih opiše čisto matematično. Logaritmično. Rezultati raziskav so naslednji. Študija Univerze v Pensilvaniji je pokazala, da je 50 odstotkov uporabnikov pregledalo le prvo stran zadetkov, 19 odstotkov jih je pregledalo drugo stran, le 10 odstotkov pa jih je odšlo na tretjo stran. Kar 55 odstotkov uporabnikov je pogledalo prvi zadetek, 80 odstotkov pa prve tri zadetke. Kliki na iskalnezadetke so torej razporejeni približno logaritmično. Prva stran je deležna večine klikov, druga stran jih dobi desetino in tretja stran stotino. Ugotovili so tudi, da so pogledi uporabnikov večinoma usmerjeni v levi zgornji koti rezultatov, uporabniki pa nato preletijo prva dva ali tri naslove.
Optimizacija spletnih strani je postopek, s katerim tako spreminjamo spletne strani, da jih iskalniki prikažejo više med zadetki iskanj. Sam postopek je še kar zapleten, zlasti pa zamuden, sploh če želimo konkurirati drugim močnim spletnim stranem. Obstaja več metod optimizacije, pri čemer jih je večina bolj ali manj znana. Obstajajo pa detajli, ki niso nikjer opisani in jih profesionalni optimizatorji spletnih strani ugotovijo sami in nikjer ne objavijo. Ko optimiziramo neko spletno stran, je pomembno upoštevati, ali je stran nova ali je že bila objavljena. In ker je starega konja težko učiti voziti, je smiselno premisliti o optimizaciji hkrati z izdelavo novih spletnih strani. V splošnem naredimo spletno stran bolj berljivo, besedilo obogatimo s svojimi ključnimi besedami, izberemo naslove in podobno. Postopek optimiziranja spletnih strani zahteva tako poznavanje kot tudi spremljanje delovanja iskalnikov in njihovih algoritmov. Ti algoritmi se nenehno spreminjajo in ponavadi niso znani. Razloga za to sta predvsem pomembnost rezultatov iskanja, od katerih je odvisna življenjska doba iskalnika, in odprava pomanjkljivosti iskanja. Iskalniki tako preprečujejo zlorabe slabosti spletnih iskalnikov. Optimizacija ni enkraten poseg, ampak »work in progress«. Spletne strani je treba redno posodabljati, slediti konkurentom in podobno.
Procesa za optimizacijo sta dva: optimizacija spletnega mesta in optimizacija zunaj spletnega mesta. Optimizacija spletnega mesta se nanaša na elemente, ki so sestavni del spletne strani, nad optimizacijo zunaj spletnega mesta pa pogosto nimamo nadzora oziroma je ta omejen.
Ne glede na vse čarovnije pri optimizaciji je vodilo za dobro uvrščeno stran še vedno vsebina. Zato naj bo pri gradnji spletnega mesta v ospredju uporabnik. Človek, ki išče informacije. Človek, ki sedi in bere. Šele nato je treba prilagoditi strani za spletne iskalnike. Zakaj to govorim? Ker poznam mojstre optimizacije, ki znajo iz nič vsebine narediti ogromne spletne strani, ki kotirajo na prvih mestih. Ampak te spletne strani ljudem ne pomagajo veliko. Narejene so tako, da jih spletni iskalniki za vse mogoče ključne besede pokažejo kot pomembne in na vrhu zadetkov. Sliši se ironično, ampak navsezadnje je internet (in spletne strani) tukaj zaradi ljudi, ne spletnih iskalnikov.
Več o gostovanju spletnih strani in kaj je gostovanje domen si lahko preberete tudi na linku.

Članki iz iste kategorije: