Sodobna vrata

Pozimi marsikdo razmišlja o tem, kaj vse bo treba spomladi postoriti v hiši ali stanovanju. Če nam je celo zimo »vleklo« skozi slabo zatesnjena okna in vrata, verjetno razmišljamo, da bi jih zamenjali, v mansardi bi radi imeli več svetlobe, zato razmišljamo o vgradnji strešnega okna, morda bo treba obnoviti ali zamenjati parket v dnevni sobi, vhodna ali garažna vrata, pa še kaj bi se našlo … Ponudba proizvajalcev stavbnega pohištva in novosti s tega področja so od danes pa do nedelje na ogled tudi na sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Tako kot lani je stavbno pohištvo tudi letos jedro sejma Dom. Razstavljalci obljubljajo, da bodo obiskovalcem predstavili kar nekaj novosti. Ena izmed njih je denimo strešni balkon, ki bo prav gotovo vzbudil pozornost tistih, ki se odločajo za urejanje ali preurejanje mansardnega stanovanja. Strešni balkon je namreč lahko prava rešitev za vsa tista mansardna stanovanja, kjer ni možnosti za ureditev terase. Vgradnja običajno ne zahteva večjih posegov v strešno konstrukcijo.
Strešni balkon se na prvi pogled ne razlikuje od običajnega strešnega okna, razlika se pokaže šele, ko balkon »odpremo« – zgornjo polovico balkonskega okna potisnemo navzgor, hkrati se navpično navzven odpre spodnja polovica, ob tem pa se na levi in desni strani razpre tudi ograja. Pohodne površine sicer ni, a vseeno lahko naslonjeni na ograjo uživamo ob pogledu na okolico.
Strešna okna so v mansardi običajno edini »vir« naravne svetlobe. Tam, kjer ni parapetnega zidu, lahko strešna okna segajo praktično od »stropa« pa vse do tal, tako da imamo iz svojega doma lep razgled. Okna, vgrajena višje v strehi, sicer dobro osvetljujejo prostor, a nam ne omogočajo vizualnega stika z okolico. Strokovnjaki zato priporočajo, da naj bodo strešna okna, če je to seveda mogoče, vgrajena dovolj nizko, da imamo, na primer, zleknjeni na udobni sedežni garnituri dober razgled na bližnjo okolico.
Strešna okna lahko dodatno opremimo s posebno zunanjo roleto, tako imenovano solarno roleto. Deluje na motorni pogon, pri čemer pa motorja ne poganja elektrika, ampak sončna energija. Ustrezna rešitev torej za vse tiste, ki v že urejenem podstrešnem stanovanju ne bi radi imeli sitnosti in dodatnega dela z urejanjem električne napeljave do okna.
Klasične žaluzije na strešnih oknih lahko nadomestimo z žaluzijami, ki so po videzu sicer precej podobne klasičnim, njihova posebnost pa je upravljanje – namesto z vrvico jih navzgor in navzdol premikamo s preprostim potegom na spodnjem robu oziroma aluminijasti prečki žaluzije.
Z žaluzijami pa ne opremljamo samo strešnih oken, ampak tudi običajna. Pred leti je bilo mogoče pri tako imenovanih vezanih oknih žaluzije vgraditi med okenska stekla, česar danes zelo razširjena termopanska okna ne omogočajo. A tudi za tiste, ki bi si tega želeli, so proizvajalci stavbnega pohištva našli rešitev – na sejmu predstavljajo vezana okna z lesenim okvirjem, ki je z zunanje strani oblečen v aluminijasto masko (tako je zaščiten pred vremenskimi vplivi), med stekli pa ima vgrajeno žaluzijo.
Sicer pa so okna in vrata pomemben del vsakega doma. Ne samo zato, ker dopolnjujejo celostno podobo stanovanja oziroma hiše, ampak predvsem zato, ker »poskrbijo«, da se v svojem domu dobro počutimo. Proizvajalci so tako v zadnjih letih naredili velik korak naprej ne samo na področju oblikovanja stavbnega pohištva, ampak tudi na področju zmanjševanja toplotnih izgub.
Energetsko učinkovita okna in vrata se odlikujejo s kakovostnimi okvirji in zasteklitvijo, vse to pa skupaj s strokovno vgradnjo pomembno vpliva na zmanjšanje toplotnih izgub. Vgradnjo novih oken ali pa zamenjavo starih z novimi bomo seveda prepustili strokovnjakom. Klasični gradbeni posegi pri tem niso več potrebni, saj mojstri delo običajno opravijo po tako imenovanem suhem sistemu zamenjave: odstranijo stara okna, na stare okenske podboje pritrdijo nove okenske okvirje in dobro zatesnijo stike med starim in novim oknom.
Okenska stekla, ki jih pri nas najbolj pogosto vgrajujejo, imajo faktor prehodnosti toplote (U) 1,1 W/m2K. Faktor toplotne prehodnosti nam pove, koliko toplote prehaja skozi okenske profile in steklo, pomemben pa je tudi faktor prepustnosti, ki nam pove, koliko zraka ali vode prehaja skozi pripire, reže in tesnila na oknu. Čim nižja sta oba faktorja, tem boljše toplotno izolacijske lastnosti ima okno. Na sejmu Dom med drugim predstavljajo tudi stekla, ki imajo faktor prehodnosti toplote U = 0,9 W/m2K in U = 0,7 W/m2K ter celo U = 0,5 W/m2K. Pri nas takšnih oken za zdaj sicer še ne vgrajujejo pogosto, a glede na to, da vedno več pozornosti namenjamo varčevanju z energijo, lahko pričakujemo, da se bo v prihodnje za njih odločalo vedno več ljudi.
Energetsko učinkovita okna seveda zelo dobro tesnijo, kar pomeni, da naravnega prezračevanja skozi špranje ni več. Če torej želimo, da se bomo v stanovanju dobro počutili, je treba bivalne prostore, v katere smo vgradili energetsko učinkovita okna, redno in pravilno zračiti. Večkrat na dan je priporočljivo za pet do deset minut na stežaj odpreti vsa okna, še najbolj učinkovito pa je nadzorovano prezračevanje z zbiranjem toplote.
Proizvajalci stavbnega pohištva ponujajo tudi druge energetsko varčne rešitve. Ena od rešitev so tako imenovane energetsko varčne škarje, ki omogočajo odpiranje okna na dva načina in s tem tudi dva načina prezračevanja – v poletnih mesecih lahko okno odpiramo z večjim nagibom (približno sedemnajst centimetrov), v zimskih pa z manjšim nagibom (približno štiri centimetre).
Druga rešitev pa je tako imenovano paralelno odmično okno, ki omogoča, da se okensko krilo odmakne od okvirja za približno šest milimetrov, tako da lahko zrak nemoteno kroži skozi to režo. Odpiranje okna na nagib (ali na kip, kot pravijo nekateri) torej ni več potrebno.
Zamenjava dotrajanih in energetsko potratnih oken z novimi je dokaj velik finančni zalogaj, a če vemo, da lahko na ta način stroške ogrevanja zmanjšamo skoraj za tretjino, je to vsekakor investicija, ki se nam kmalu povrne.
Preden se dokončno odločimo, pa se je seveda priporočljivo seznaniti s ponudbo različnih proizvajalcev in razlikami v kakovosti različnih materialov (kerrock). V mislih imamo predvsem materiale za okenske okvirje. Ti so lahko iz lesa, plastike oziroma pvc materialov, vedno bolj pa so razširjeni tudi okenski okvirji iz aluminija.

Les je naraven material z zelo dobrimi toplotno izolacijskimi lastnostmi. Sodobni leseni okvirji so dobro zaščiteni pred zunanjimi (vremenskimi) vplivi; pred vlago in tudi pred premočnim soncem so zaščiteni s posebnimi zaščitnimi premazi in laki, zato je njihova življenjska doba precej daljša kot je bila življenjska doba starih lesenih okvirjev. Daljšo življenjsko dobo imajo okvirji iz aluminija in pvc materialov, ki imajo pred lesenimi še eno, za marsikoga tudi zelo pomembno prednost; ker jim vročina, mraz in vlaga praktično ne morejo do živega, ni nobenih težav z vzdrževanjem. Tako kot aluminijaste okenske profile je mogoče reciklirati tudi okenske profile iz pvc materialov; proizvajalci zatrjujejo, da lahko potem, ko okno razstavijo na posamezne sestavne dele, ponovno uporabijo več kot devetdeset odstotkov okna.
Za tiste, ki se ne morejo odločiti za en ali drugi material, so tu kompromisne rešitve, na primer okno z lesenim okvirjem, ki je na zunanji strani zaščiten s profilom iz aluminija. Aluminijasti profil ščiti les pred ultravijoličnimi žarki, vročino, mrazom in vlago. Okno tako združuje prednosti obeh materialov, tako toplino lesa in njegovo dobro izolativnost kot tudi življenjsko dobo aluminija.
Aluminij se vedno bolj uveljavlja tudi kot material za vhodna in notranja vrata. Je lahek, a hkrati čvrst in proti rji odporen material, ki ga je preprosto vzdrževati, tudi njegova življenjska doba je dolga. Poleg tega ga je mogoče zelo natančno obdelati, kar je pri stavbnem pohištvu zelo pomembno. Proizvajalci stavbnega pohištva ga pogosto uporabljajo v kombinaciji z drugimi materiali. Pri vhodnih vratih je denimo zelo pogosta kombinacija stekla in aluminija, pa tudi lesa (na notranji strani vrat) in aluminija (na zunanji strani).
Marsikdo tudi takrat, ko gre za izbiro vhodnih ali notranjih vrat, prisega na les, čeprav je ponudba vrat iz drugih materialov, ki posnemajo videz lesa, zelo velika. Kar nekaj razstavljalcev na letošnjem sejmu med drugim ponuja na ogled tako okna kot tudi vrata iz macesnovega lesa, ki velja za najbolj obstojen avtohtoni les za stavbno pohištvo. Zaradi svoje značilne sestave in gostote je namreč že sam po sebi zelo odporen proti propadanju, njegovo odpornost pa še povečajo s posebnimi postopki površinske obdelave. Da bi ohranili oziroma še bolj poudarili lep videz macesnovega lesa, nekateri proizvajalci ne uporabljajo debeloslojnih lazurnih premazov, to naredijo s posebno vrste zaščite – z oljenjem, ki deluje bolj naravno kot lazurni premazi.

Pri stavbnem pohištvu je pomembna tudi zvočna izolativnost. Največ hrupa namreč v bivalne prostore prodre skozi okna oziroma vrata. Nenehna izpostavljenost zvočnemu onesnaženju okolja, kot nekateri imenujejo moteče zvoke v okolju, povzroča stres in z njim povezane težave, kot so razdražljivost, visok krvni pritisk, nespečnost in utrujenost, vse to pa lahko povzroči še celo vrsto kroničnih težav in obolenj. Zelo pogoste so tudi takšne ali drugačne motnje sluha, zaradi katerih po nekaterih raziskavah trpi že vsak deseti človek. Koliko hrupa bomo deležni v svojem domu, je odvisno tako od kakovosti samih vrat oziroma oken kot tudi od strokovne oziroma nestrokovne vgradnje.

Članki iz iste kategorije: