Čista estetika – brezročajne kuhinje

V določenih zgodovinskih obdobjih so umetnost, arhitekturo in vsakdanje predmete zaznamovali pretirani okraski, spet v drugih obdobjih je v ospredje prišla minimalistična čistost. Dandanes vsekakor bolj stremimo k drugemu trendu, kar je verjetno odraz hitrega in kompleksnega življenja, ki nas potiska k enostavnim oblikam vsaj tam, kjer lahko izbiramo.

Modni trendi se vsekakor zelo kažejo v oblikovanju notranje opreme. Če so bile še pred kakšnim desteletjem ali dvema zelo moderne umetelno rezbarjene ličnice, baročni venci in podobno okrasje, dandanes večina prisega na izredno čiste linije brez vseh nepotrebnih dodatkov. Pri pohištvu je ta trend v kombinaciji z napredkom tehnologije pripeljal do programov, ki ukinjajo nekdaj ključni element vsakega kosa pohištva – to je ročaj.

To se še posebej intenzivno kaže pri kuhinjah, ki vse bolj stremijo k brezročajni izvedbi. Proizvjalaci so to dosegli z več različnimi izvedbami – push-on mehanizmi, skritimi ročaji oziroma z posebnimi U-profili, ki omogočajo, da odpiramo omarice neposredno z potegom ličnice.

Moderne brezročajne kuhinje vsekakor še ne obsegajo večinskega deleža proizvedenih kuhinj, vseeno pa predstavljajo dovolj velik delež, da tudi največji proizvajalci, kot je nemška Nobilia, prilagajajo tehnologijo tako, da jim omogoča izdelavo tudi takšnih kuhinj.

Brezročajne kuhinje običajno kombiniramo z otočno postavitvijo kuhinje, saj takšna postavitev brezročajni videz še dodatno poudari. Za še boljši efekt določeni proizvajalci omogočajo tudi osvetlitev s pomočjo LED trakov, ki predstavljajo privlačno, a hkrati energetsko varčno rešitev.

Seveda k moderni kuhinji spadajo tudi sodobni gospodinjski aparati, kot je parna pečica, indukcijska kuhalna plošča in energetsko varčen pomivalni stroj.

Članki iz iste kategorije: