Ovca Dolly

Pri petih letih se je pri klonirani ovci pojavilo vnetje Znanstveniki ne vedo, ali gre za okvaro, povezano z izvorom
Ian Wilmut, »kreator« znamenite klonirane ovce Dolly, je v petek znova opozoril na nevarnost igračkanja s to tehniko pri ljudeh. Novo iztočnico za svoja že večkrat poudarjena svarila je dobil, ko se je razkrilo, da ima Dolly kljub mladosti artritis. To je bil še en alarm za tiste, ki mislijo, da znanost že dovolj ve o kloniranju sesalcev, da bi lahko poskušali tudi na ljudeh.
Mislim, da je že brez artritisa dovolj dokazov. Popolnoma neodgovorno bi bilo že samo razmišljati o izdelovanju ljudi,« pravi profesor Wilmut, ki je Dolly, eno od ikon konca 20. stoletja, ustvaril leta 1996. Izkušnje pri kloniranju živali so namreč pokazale, da se večina klonskih nosečnosti ne izteče dobro. V največ primerih je šlo za mrtvorojeni zarod ali za resno deformirane živali.

V primeru ovce Dolly, ki je pri petih letih po zagotavljanju strokovnjakov premlada za artritis, gre za vnetje zadnje leve noge okrog kolka in kolena. »To nas opozarja na resnejši problem. Ne moremo biti prepričani, da je artritis posledica kloniranja, vendar moramo zaplet nujno preučiti,« pravi profesor Wilmut. Ovco natančno opazuje ekipa veterinarjev v centru Roslin. Zagotavljalo, da se Dollyjino stanje po začetku zdravljenja popravlja, vendar ne morejo napovedati, kako se bo problem razvijal. Sicer gre za na videz popolnoma zdravo ovco, ki je do zdaj povrgla šest zdravih jagnjet, pravi dr. Wilmut.

Če bi šlo za ovco »klasičnega« izvora, bi bila njena pričakovana življenjska doba trinajst let, vendar so se že dve leti po skotitvi znanstveniki začeli spraševati, ali morda ni nagnjena k predčasnemu staranju. Ekipa genetskih strokovnjakov družbe PPL je preučila s starostjo povezane strukture, telomere, v Dollyjinih celicah. Ugotovili so, da so njene rahlo krajše, kot so pri ovci, ki je na svet prišla po naravni poti.

Članki iz iste kategorije: