Oblačila

Oblačila in razprodaje
Menda si nekateri vzamejo prvi dan razprodaj celo dopust … »To pa ne! Uro, dve bom zamudila službo, da bi pa zaradi razprodaj vzela dopust, to pa ne!« je zmajevala z glavo žensk, medtem ko je polnila nakupovalno košaro. Tudi drugi kupci, ki premišljujejo, ali bi bili pripravljeni žrtvovati dan dopusta, da bi se založili z zalogami tudi za polovico znižanih oblačil (in obutve), bi tega ne storili. Bodo pač malce zamudili v službo. Ali pa »špricali« šolo.

Prvi dan zimskih razprodaj oblačil in obutve začel kot vsak drugi delovni dan, ob 9. uri. Malce pred deveto je bilo parkirišče ob nakupovalnem središču, kjer je ob popoldnevih in večerih med delovnikom, še zlasti pa kadarkoli ob koncu tedna komajda najti prost parkirni prostor, napol prazno. Le peščica obiskovalcev se je pred odprtjem prodajaln mudila po hodnikih ali na kavi v prostrani stavbi. Ob 9. uri je završalo; skozi glavna vrata so planili kupci in povečini neučakano stekli do športne opreme. Preostali so se razpršili po drugih prodajalnah z oblačili in obutvijo, tiste, na katerih niso viseli ogromni plakati z opozorili na večdesetodstotna znižanja, je večina obiskovalcev spregledala. Sicer so v trgovinah z oblačili povedali, da pričakujejo gnečo takoj po koncu službe.

»Ali si ljudje vzamejo na prvi dan razprodaj dopust?«Pred garderobnimi kabinami so v vrsti potrpežljivo čakale ženske, medtem ko sta se v moškem delu trgovine mudila le dva kupca. »Žensk je med kupci absolutno več, kupujejo pa zase,« je potrdila opažanja ena od prodajalk. Kupcev je več kot sicer med delovnikom, je še dejala, čeravno pričakujejo večji obisk šele popoldne. Sicer po dopoldanskem potepu po mestu le stežka zapišemo enotno mnenje o trgovinah z oblačili in obutvijo: v nekaterih je bilo kupcev le za prgišče, navkljub obljubam o večdesetodstotnih znižanjih cen (trgovci so sicer znižali cene povečini od 30 do 60 odstotkov), drugod, recimo v prodajalnah, se je gnetlo kupcev, da skozi izložbe ni bilo razločiti drugega kot nepregledno plejado jaken in plaščev … Nasploh se trgovine v času razprodaj spremenijo v čakalnice. Sicer pa na uličicah v mestnem središču ni bilo čutiti vsesplošne vznesenosti ali celo evforije zaradi razprodaj.

Včeraj so se po vsej Sloveniji začele poletne sezonske razprodaje tekstila in obutve. Že minuto čez polnoč oziroma takoj, ko se je nedelja prevesila v tretji ponedeljek v juliju, ko se uradno začenjajo poletne razprodaje, so bili naprodaj oblačila in obutev po znižanih cenah v eni od trgovin. Gneča, ki se je razlezla po vsej večnadstropni prodajalni, je nedvomno upravičila doslej v Sloveniji še nepreverjeno poslovno odločitev. V preostalih ljubljanskih trgovinah v mestnem jedru in v nakupovalnih središčih na robu mesta se je začelo praznjenje prodajnih polic in obešalnikov več ur pozneje in se nato iz ure v uro stopnjevalo; v trgovini, recimo, je bilo malce pred deveto zjutraj, ko se odpre večina prodajaln v njem, še spokojno, sredi dopoldneva pa v njem že skorajda ni bilo več mogoče parkirati. Kupci so sicer zavzeto praznili predvsem priljubljene trgovine z oblačili in obutvijo, veliki in kričeči plakati na izložbah trgovin, ki oznanjajo znižanja cen, pa so mnogokje bolj ko ne le zakrivali brezdelne prodajalce in redke kupce. Več o poročnih oblekah inbal dror..

Članki iz iste kategorije: