Izdajanje denarja

Javne debate in borbe glede zelencev v 60-ih in 70-ih letih 19. stoletja so prvič in edinokrat v ameriški zgodovini pravilno javno razgalile temeljno družbeno vprašanje glede tega, kdo naj ima v družbi možnost izdajati denar. Javnost ni podprla prejšnjih Jeffersonovih napadov na bankirski lobi. Programa Jacksona in Van Burena sta imela veliko večjo podporo, vendar sta ponujala napačno rešitev.

Do 80-ih in 90-ih let se je fokus debate preusmeril na ponovno monetizacijo srebra. Ustanovitev centralne banke Federal Reserve leta 1913 pa je resno javno debato o tem, kdo naj upravlja z javnim denarjem, tako rekoč onemogočila. Eden glavnih razlogov za ustanovitev Federal Reserve (Fed) s strani velikih bankirjev je bila rastoča konkurenca v bančnem sektorju na pre­hodu iz 19. stoletja. Zarlenga 3) razlaga, da so majhne banke z lokalnimi koncesijami posameznih zveznih držav do leta 1892 postale bolj pomemb­ne kot tiste z nacionalnimi koncesijami.

Delež slednjih je do leta 1913 še padal, tako da so tega leta predstavljale samo 29 % vseh bank ter imele 43 % vseh bančnih sredstev. V leta 1908 so bankovci nacionalnih bank predstavljali samo 20 % vseh bankovcev v obtoku. Še vedno pa so banke na Wall Streetu nadzirale okoli polovico vseh depozitov v državi. Poleg tega je med letoma 1900 in 1910 okoli 70 % financiranja podjetij priha­jalo iz lastnega dobička, namesto iz bančnih posojil.

Če vas zanima kako najti kvalitetno službo, kjer je njena primarna dejavnost nujna dostava paketov, kliknite na povezavo.

Članki iz iste kategorije: