Index telesne teže je opozorilo

Index telesne teže kaže, kako ustrezna je telesna teža glede na telesno višino.

Z izračunom pridobljen index telesne teže je treba znati razbrati, potrebno pa je tudi upoštevati svoje občutke. Nekdo se dobro počuti, ko ima nekaj kilogramov manj, drugemu pa nekaj kilogramov več bolj ustreza. V zadnjem primeru je lahko index telesne teže kršen zgolj za kilogram ali dva, zaradi tega pa človek še ni prekomerno debel v praksi. Okvirno je Index telesne teže razdeljen v štiri kategorije : normalna telesna teža, prenizka telesna teža, prekomerna telesna teža ter debelost.

Načeloma si vsak zdrav človek želi normalno telesno težo, mnogi pri tem iščejo izgovore. To so izgovori, ko je njihovo stanje konkretna prekomerna teža telesa. Nekaj drugega je prej omenjena prekomerna telesna teža za kilogram ali dva. Čisto drugače pa je imeti deset kilogramov preko vrednosti, ki jo index telesne teže razume kot mejo med normalno telesno težo ter prekomerno telesno težo.

belly-2354_640

Mnogi se tudi trudijo, da bi svojo telesno težo na meji med normalno telesno težo ter prekomerno telesno težo znižali. Vendar se lahko s tem v zvezi pojavijo težave. Za cilj si zadajo pet kilogramov manj, shujšajo ter se posledično počutijo brez moči. Dokler niso telesno aktivni ni težava, ko pa morajo opraviti zahtevnejšo fizično opravilo ali se rekreirati se počutijo nemočne. Pri dvigovanju težjih bremen se hitro utrudijo, tek in druge aktivnosti ne morejo početi dolgo. Podobno kot pri dvigovanju težjih bremen se pojavi utrujenost in občutek nemoči. V tem primeru je bolje razmišljati, da je njihov osebno najbolj primerni index telesne teže na mejni vrednosti. Najlažje to potrdijo z preizkusom obremenitve, lahko z fizičnimi opravili ali določeno športno aktivnostjo. Z vsega nekaj kilogrami več se bodo počutili bistveno bolje, njihove športne aktivnosti bodo potekale brez težav, fizične napore bo brez težav prenesel.

Preberite si tudi članek o psihoterapija Ljubljana.

 

Članki iz iste kategorije: