Prve ročne ure

Dandanes je ura, takšne in drugačne vrste, prisotna skorajda povsod. Najdemo jo v avtomobilu, na mobilnih napravah, računalnikih ter še kje. Kljub temu so ročne ure še vedno pomemben kazalec časa okoli nas. Nosi jih velik del ljudi, bodisi zaradi uporabnosti ali pa kot poseben modni dodatek.

Nastanek ženske ročne ure

Prva ženska ročna ura je nastala leta 1868, izdelal pa jo je Patek Philippe. Zanimivo je dejstvo, da je bila že prva ročna ura za ženske izdelana kot modni dodatek. Na podlagi te inovacije je ročna ura kaj kmalu postala priljubljen del nakita, ki se je lahko nosil prav vsak dan. Kot povsem modni dodatek se je potem uveljavljala še vse do konca 19. stoletja.

Nastanek moške ročne ure

Prva moška ročna ura je luč ugledala nekoliko kasneje kot ženska. Nastala je leta 1904. Izdelana je bila v francoski hiši nakita Cartier. Nastala je na željo Alberta Santosa, ki si je tako uro želel imeti med letenjem. Posledično so ročne ure pričeli nositi še vsi drugi moški. Prve moške ure so tako postale osnova za vse nadaljnje ročne ure, ki se ponašajo z ustvarjalnostjo, izjemnimi lastnostmi ter dizajni.

Prednost ročnih ur pred žepnimi

Prednost ročne ure pred žepno so prvi spoznali tudi vojaki in njihovi nadrejeni. Vedeli so, da jim z uporabo ročne ure ne bo potrebno vsakič znova in spet svoje žepne ure vleči iz žepa, da bi lahko preverili čas. Ker je vojska imela velik vpliv na ostalo javnost, se je trend ročne ure širil z neverjetno hitrostjo.

YouTube video

Leto 1913 morda velja za prelomno leto, saj se je po tem letu razvoj in tudi trend tovrstnih ur povečeval iz dneva v dan. V tistem času so nastali še številni urarski izumi. Pri tem velja omeniti predvsem prikaz datuma na ročni uri, luninih faz in še česa. Kmalu zatem so izdelali še kombinacijo ročne ure in štoparice in to z zelo precizno natančnostjo. Razvit je bil tudi navijalen sistem, nastale so prve vodoodporne ročne ure, ure z magnetičnim dizajnom ter ure, s kristalno plastiko, ki je veliko bolj obstojna in trdna kot prvotna. Med leti 1910 in 1930 pa so nastale ure, ki so tlakovale pot ročnim uram, ki jih poznamo še danes.

Darila v setu za najmlajše junake. Kot vsak starš si tudi mi želimo, da bi svojemu otroku privoščili kar najboljše igrače. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: