Oblikovanje praktične predsobe

Ko prestopimo vhodna vrata stanovanja ali hiše, se znajdemo v prostoru, do katerega imamo pogosto precej neprimeren odnos. Predsoba se nam namreč pogosto zdi nujno zlo, saj je prostor ob vhodu, kjer odložimo obutev in vrhnja oblačila. Če ne bi bila nujna, pa je raje ne bi imeli. Nenazadnje se v njej vsak dan nekajkrat obujemo in sezujemo, kar ne traja več kot deset minut, sicer pa je neuporabna. Pa to res drži? Pravzaprav bi morali na predsobe gledati nekoliko drugače: so prvi prostor, v katerega vstopimo tako mi kot naši obiskovalci, torej ni dovolj, da je »nujno zlo«, temveč mora biti izjemno praktična, hkrati pa že ob prvem stiku s stanovanjem ustvarjati občutek domačnosti.

Spopad z majhnim prostorom

Predsoba je običajno zelo majhen prostor, kar pomeni, da smo pri opremljanju večinoma precej omejeni. Marsikdo sanja o tem, da bi bila predsoba lahko razkošna, da bi bilo v njej na primer dovolj prostora za ogromen fotelj, na katerega bi bilo prav prijetno sesti in se obuti. A v realnosti tega skoraj ni. Osredotočiti se je treba na najnujnejše in poskrbeti, da je to potem čim bolj »kompaktno zapakirano«. Namesto fotelja pride v poštev klop, pod katero so košare za copate ali predali za obutev. Namesto omare, v kateri bo prostor za to, da se vsak plašč ali bunda obesi na obešalnik, se moramo sprijazniti s stenskimi obešali.

YouTube video

Namesto popolne omare za čevlje, torbice, rute, čepice, zimske kape in rokavice, imamo na voljo zgolj kak predal za trenutno uporabljene modne dodatke, vse ostalo pa je potrebno odnesti v garderobno sobo oziroma omare v spalnicah.

S skrbnim načrtovanjem pa so predsobe tudi v majhnih prostorih lahko videti čudovito. Pravzaprav jih je večina že v osnovi oblikovanih tako, da mislijo na majhen prostor. Tako izkoristijo prostor čim bolj tudi v višino, ponujajo svetle barve, ki prostor optično povečajo, si pri tem še dodatno pomagajo z vgrajenimi zrcali …

Samo pohištvo ni dovolj!

Da bi bila predsoba praktična, so res nujne omarice in predali ter stol ali klop, še bolj pa so pomembni tisti elementi, na katere običajno pozabimo. Da bo predsoba praktična, naj bo v njej tudi omarica za obešanje ključev, stojalo za odlaganje dežnikov, plastično korito za odlaganje mokre obutve ter zrcalo, v katerem se vidi celo telo. Inda bo počutje ob prihodu domov boljše, ni odveč, da je v predsobi tudi kakšna slika, fotografija, napis z motivacijsko mislijo …

 

Preberite novejši članek o tem, kaj predsobe pomenijo za naše goste.

Članki iz iste kategorije: