Nakup stanovanja v Ljubljani se dolgoročno izplača

Urbano naselje ima svoje prednosti, predvsem v dostopnosti, hitrejšem dostopu do izobraževalnih ustanov ter večjo izbiro delovnih mest. Če se vsak dan vozite na delo več kot pol ure v eno smer, si lahko kaj hitro izračunate, koliko časa porabite na poti, da ne govorimo o stroških. Pričnimo pri izgubljenem času. Recimo, da živite blizu Ljubljane in potrebujete do službe 45 minut časa (od doma, do mesta, po mestu in potem z iskanjem parkirišča in peš do službe). To je skupaj uro in pol na dan, oziroma na mesec okoli 30 ur, na leto pa (odštejmo en mesec za bolniške in dopust) enajstkrat toliko ali okoli 330 ur.

Dražje je lahko v resnici tudi cenejše

Če ste na delovnem mestu 8 ur na dan, znese samo prevoz še dodatnih 330 deljeno z 8 ur ali neverjetnih 41 dodatnih delovnih dni! Če ste se odločili, da se preselite izven mesta za čas ko boste imeli otroke in bodo ti doštudirali, je to 25 let življenja ali 25 krat po 41 dni, kar znese neverjetnih 1025 dni ali celih 3 leta življenja – z vikendi in prazniki vred ali skupaj za 4 leta delovne dobe! Toliko časa bi vam ostalo, če bi se torej preselili tako blizu delovnega mesta, da bi šli lahko tja peš v nekaj minutah in vaši otroci enako hitro do vrtca, šole in srednje šole ter fakultete.

Ste se ob teh izračunih zamislili? Se vam torej zdi, da je nakup stanovanja v Ljubljani smiselno, četudi je cena lahko 10 ali 20 odstotkov višja. Recimo, da ste se odločili za nakup stanovanja v Ljubljani, ki stane okoli 100 tisočakov. Če bi denimo v Kamniku ali Logatcu (pot do tja bi vam dnevno vzela z vsemi prej naštetimi dodatki vzela okoli 45 minut) kupili stanovanje za 20 tisočakov manj, se je torej potrebno zamisliti, koliko denarja bi lahko v štirih letih dodatnega dela zaslužili.

Sedaj pa še dodatni stroški

Če ima vsak od partnerjev samo 800 EUR plače, je to 1.600 EUR (ne štejemo niti regresa, niti božičnice) krat po 12 mesecev in krat štiri leta. To je skupaj 19.200 EUR krat 4 ali skupaj 77.000 EUR. Se je nakup stanovanja v Ljubljani s tem že davno izplačal? Seveda, vendar pazite – nismo šteli še dodatnih stroškov za prevoz. Od Ljubljane do Kranja je 30 kilometrov, do Logatca pa 32 kilometrov. Vzemimo, da se vozite z avtom, ki ima porabo 6 litrov na 100 kilometrov, dnevno pa jih naredite 60 oziroma 13.200 na leto (vse sem zaokrožil navzdol) oziroma približno 900 EUR bo vaša cena goriva; plus stroški nakupa vozila, zavarovanje, registracija, servisi in še ostalo.

V 25 letih je torej to še dodatno približno 25 x 1500 EUR oziroma vaš strošek prevozov na delovno mesto stane še vsaj 37.500 EUR. Nakup stanovanja v Ljubljani je torej naložba, če imate tu delovno mesto, šolo ali kaj drugega in posledično izračun pokaže, da ni nobene logike, da bi živeli v enem od pilotskih naselij in vsak dan izgubljali čas s prevozom in imeli visoke dodatne redne stroške.

Članki iz iste kategorije: