Kdaj je potrebno skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje?

Ko se prvič zaposlimo, če izgubim status študenta ali dijaka, oz. smo študent star nad 26. letom, postanemo zavezanci za doplačila. Takrat je priporočljivo, da sklenemo dodatno zdravstveno zavarovanje, saj tako ni potrebno plačevati nobeni doplačil za zdravstvene storitve, zdravila ali kakšne druge medicinske pripomočke, saj dodatno zavarovanje pokrije vse stroške, ki jih obvezno oz. osnovno zavarovanje ne.dodatno-zdravstveno-zavarovanje V večini primerov obvezno zavarovanje pokrije 70% delež stroškov zdravstvene storitve, zdravil ali medicinskih pripomočkov, ostalih 30% pa pokrije dodatno zdravstveno zavarovanje.

Če uredimo dodatno zdravstveno zavarovanje več kot mesec dni po tem ko smo obnovili obvezno zavarovanje, potem pademo v trimesečno čakalno dobo. V trimesečnem obdobju mora zavarovanec plačevati premijo. zavarovalnica pa ne krije nobenih stroškov storitev, zdravil ali medicinskih pripomočkov. Po preteku teh treh mesecev, zavarovalnica prevzame kritje vseh stroškov.

Doplačilo na premijo pomeni, da za vsako leto, ko zavarovanec za dopolnilno zavarovanje tega ne plačuje, dobi ob vključitvi v dodatno zdravstveno zavarovanje 3% doplačila na premijo. Če bi na primer nekdo ki je težje zbolel, želel urediti dodatno zdravstveno zavarovanje, bi padel v trimesečno čakalno dobo in ker 5 let ni plačeval tega zavarovanje bi poleg tega prejel še 15% permanentno doplačilo na premijo.

YouTube video

Čakalna doba in doplačilo na premijo sta zapisana v zakonu o zdravstvenem zavarovanju.  Vse tri zavarovalnice v Sloveniji, ki ponujajo dodatno zdravstveno zavarovanje morajo ta zakon spoštovati in upoštevati. Zato vsakega novega zavarovanca preverijo ali mora prejeti trimesečno čakalno dobo oziroma ali mu pripada doplačilo na premijo.

Dopolnilno zavarovanje je priporočljivo ker so stroški doplačil lahko zelo visoki, z zavarovanjem pa se le-te za nas izničijo. To zavarovanje potrebujemo vsi zavezanci za doplačila razen otrok, šolarjev, dijakov in študentov mlajših od 26 let ter oseb, ki so po zakonu oproščene doplačil. Ko študentu poteče status, oziroma ob prvi zaposlitvi si je potrebno uradno urediti obvezno zavarovanje na zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Več uporabnih informacij najdete tudi tukaj http://dopolnilnozavarovanje.si/.

Članki iz iste kategorije: