Arheološka izkopavanja za študente

Pred kratkim sem se pogovarjala s kolegico iz mladosti. Spominjam se je iz srednje šole, kjer je bila v sosednjem razredu. Nisva se veliko družili, le v zadnjem letniku sva imele skupni maturitetni predmet – zgodovino. Spomnim se, da je želela študirati arheologijo. Arheologija je zgodovinska znanstvena veda, ki se ukvarja s preučevanjem človekove zgodovine. Po končani maturi sva zgubili stike, zato sva se zadnjič prav prijetno pogovorili o najinih življenjih. Usoda je tako izbrala, da kolegica ni izbrala študija arheologije, ampak študij sociologije. Tej ideji se je sedaj samo nasmehnila in zatrdila, da arheologija gotovo ne bi bila zanjo.

Priložnost za študentsko delo

V času študija sociologije, jo je vseeno vleklo k arheologiji. Zato se je prijavila na študentsko delo, kjer so iskali študente za pomoč pri arheološkem izkopavanju. Želela je vsaj enkrat preizkusiti svoja mladostniške sanje. Že po telefonu ji je prijazen gospod povedal, da gre za precej težavno in fizično delo. Namignil je, da vseeno raje iščejo fante, saj so le-ti močnejši in primernejši za kakšna težka izkopavanja. A na koncu sta se vseeno dogovorila, da če se na delo ne prijavi noben fant, bodo poklicali njo.

Delo za močne in vzdržljive

Seveda je bila zelo vesela, ko je dobila telefonski klic. Izbrali so jo za delo pri pomoči arheologom. Arheologija ji je končno bila na dosegu roke. A že kmalu je ugotovila, da to vseeno ni takšno delo kot ga prikazujejo v filmih. Rekla je, da so ji dali lopato in samokolnico. Izkopavanje je potekalo v zimskem času, zato je bilo precej težko. Počutila se je kot težki fizični delavec. In resnično je razumela potem, zakaj so iskali vzdržljive in močne fante. Arheologija v praksi pomeni predvsem fizično kopanje zemlje, šele proti koncu pa se začne prekopavanje po plasteh zemlje in popisovanje posameznih plasti. Šele na samem zaključku dela pa se začne zanimivi del, ki ga običajno prepustijo najizkušenejšim arheologom.

YouTube video

K sreči se je v enem tednu izkopavanje zaključilo. Vest ji ni pustila, da bi sama prekinila takšno delo in odšla. Hvaležna je bila za tovrstno izkušnjo, saj je sedaj verjela, da se je pravilno odločila za študij sociologije. Arheologija pa pri njej zapisana kot zanimiva izkušnja.

Članki iz iste kategorije: