NK Nafta

Začetki nogometa v Lendavi segajo v leto 1903. 11. maja so ustanovili nogometni klub. Častni predsednik kluba je postal K. Mihály HAJÓS, predsednik kluba pa Emil POLLÁK.

Članek iz časopisa Alsólendvai Hiradó iz leta 1903
6. aprila 1913 se je mladina Lendave odločila, da ustanovi nogometno društvo. Na občnem zboru so izvolili vodstvo kluba. Za predsednika so predlagali Bélo BITTERJA učitelja, blagajnika Józsefa WALTERSDORFERJA, tajnika Imreta VLAYA, hišnika Ernőja MIKLAUTZA in zapisnikarja Sándorja STRASSERJA. Za člane upravnega odbora pa so izvolili naslednje: Józsefa TOPLAKA, Gyulaja DERVARICSA, Mihálya CSONKO, Imreta WEISZA, Lajosa SZIGETIJA, Lajosa MATUSSA, Józsefa NEMETHA, Rezsoja HERRNFELDA, Tamása MEGLO in Jánosa KOSTYÁKA. Za klubski dres so izbrali: črne hlače, rdečo kapo in belo srajco z všitim znakom društva AFE (Alsólendvai futball egylet). Kot najvažnejši dokument kluba o pričetku delovanju so 27. oktobra 1913-leta sprejeli statut društva.

Prvo prijateljsko srečanje so odigrali tretjega avgusta 1913 na igrišču preko dežnikarne. Po srečanju je bila tudi velika vrtna veselica v Blauovi gostilni na železniški postaji. Takrat so za moštvo nastopali: Miklautz, Grodek, Kostyák, Bracskó, Godina, Toplak, Herrnfeld, Megla II, Vlay, Megla I, Koller, Németh, Horvath, Töködy.

Moštvo in grb SK Lendava iz leta 1935
Prvi nasprotnik Lendavčanov je bilo moštvo čakovskega športnega kluba iz Čakovca. Lendavčani so prijateljsko srečanje izgubili z 1:2, edini zadetek za gostitelje je dosegel železničar Horvat. Že naslednjo nedeljo so prav tako v Lendavi gostovali mladinci Preloga. Le ti so zmagali z rezultatom 4:0. V tem obdobju beležimo še povratno srečanje z Prelogom (0:5) in Zalaegerszegom (0:1).

Leta 1919 še meje niso bile določene, zato je oblast prepovedala delovanje vseh klubov. Klubom iz notranjosti države niso dovolili igrati z obmejnimi, kot so ČŠK, Spartak Subotica in ASC. Šele po trianonu je društvo ASC ponovno zaživelo. Igrišče je bilo v Tuskeirtasu.

Na prvo tekmo, ki je bila odigrana leta 1920 v Murski Soboti, so se Lendavčani pripeljali s konjsko vprego. Tekmo, ki so jo dobili , je sodil Hiršl iz Murske Sobote. Nogometaše iz Dolnje Lendave je vodil Toplak. Lendavski nogometaši so tudi v naslednjih letih igrali veliko prijateljskih tekem. V tem obdobju so za klub igrali: Dundi Wortman, Beno, Tájhman, Millhofer, Tivadar, Bohar, Freyer, Čiček, Hack, Kovač, Ludvik Hari, Njuri Tájhman, Kajzer, Ralič, Ladislav Pojbič, Karel Pojbič, Kulčar, Dóhr, Štefan Hari, Šraj, Nemet, Vadnay, Bélla Epinger, Ladislav Epinger in Varga.

V določenem obdobju neigranja se je ponovno sestal odbor 7. oktobra 1923 ter izvolil naslednje vodstvo: začasnega predsednika dr. MUHA MIHÁLYA, za predsednika dr. STRASSER ÁRMINA odvetnika, podpredsednika TOMSICS JÓSZEFA upravitelja banke, tajnika HALÁSZ P. LAJOSA novinarja, blagajnika OŠLAJ JÓSZEFA, zapisnikarja SZABÓ ELEMÉRJA in pa člane TOPLAK JOZSEFNÉ, KANDRICS MÁTYÁS, SCHWARCZ ARNOLD, TOPLAK JÓZSEF, KRAPEC ANDRÁS, MÓD JENO, FREYER LÁSZLÓ, BRÜLL JÓZSEF.

Po naslednjem občnem zboru 7.1.1935 so se Lendavčani vključili v tekmovanje II. razreda ljubljanske nogometne podzveze – okrožje Maribor, kjer je prvo mesto zasedlo moštvo Gradjanskega iz Čakovca pred Muro iz Murske Sobote in Lendavo. Leta 1935 zgradili novo nogometno igrišče (sejmišče), saj so do takrat igrali nogomet na travniku. Nogometno igrišče so gradili s prostovoljnim delom, pomagali pa so jim premožnejši domačini, ki so se navduševali za nogomet. Ob otvoritvi igrišča je bila prijateljska tekma med Muro in Lendavo, ki so jo zmagali Sobočani s 5:2. Igralci Lendave so vse do druge svetovne vojne igrali v drugem razredu ljubljanske nogometne podzveze – okrožje Maribor. Po kapitulaciji stare Jugoslavije se je Prekmurje priključilo Madžarski in nogomet je za nekaj časa zamrl. Že leta 1941 so se nogometaši Lendave vključili v tekmovanje na območju Nogometne podzveze Szombathely, kjer so igrali vse do leta 1944, ko je bilo tekmovanje zaradi vojne prekinjeno. Lendavčani so bili najuspešnejši leta 1942, ko so zasedli drugo mesto.

Članki iz iste kategorije: